Суд зобов’язав спільників Владислава Каськіва повернути державі 259 мільйонів: їх не посадять

П'ятниця, 5 липня 2024, 14:41 -


Архів

Вищий антикорупційний суд визнав винуватими шість осіб у заволодінні державним майном на суму понад 259 млн грн: вони зобов'язані відшкодувати збитки державі та перерахувати кошти на підтримку Збройних Сил України.

Про це йдеться у повідомленні ВАКС.

"Колегія суддів Вищого антикорупційного суду затвердила угоди про визнання винуватості, укладені між прокурором САП та шістьма обвинуваченими у справі щодо заволодіння майном (коштами) державного підприємства в особливо великому розмірі та легалізації таких коштів", - йдеться у повідомленні.

Фігурантами цієї справи є брат ексголови Держінвестпроекту часів Януковича Владислава Каськіва Олександр та ексзаступник голови Держінвестпроекту Сергій Шут, якого вважають співорганізатором.

Окрім того, обвинуваченими є Юрій Лутак, екскерівник Державної інвестиційної компанії, який підписав договори позики на 259 млн грн, а також ексголова інвестиційного комітету Андрій Леміш.

Зазначається, що обвинувачені упродовж 6 місяців з моменту затвердження судом угод про визнання винуватості мають відшкодувати збитки у сумі 259 200 000 грн до державного бюджету.

Окрім цього, двоє з обвинувачених, які є організаторами злочину, мали упродовж одного місяця з моменту набрання вироком законної сили перерахувати 1 650 000 грн кожен на підтримку ЗСУ. Повідомляється, що кожен з них станом на дату ухвалення вироку перерахував по 2 500 000 грн. Ще один обвинувачений вніс додаткові 200 000 грн.

Решта обвинувачених забезпечили надходження до суду згоди заставодавців на перерахування всієї суми внесеної за них застави у розмірі 4 643 000 грн на підтримку Збройних Сил України.

Окрім фінансових стягнень, організатори злочину отримали штрафи, а один з обвинувачених отримав умовний термін з випробуванням.

Крім того, 507 земельних ділянок та один об'єкт нерухомості, отримані внаслідок злочину, будуть передані державі для реалізації, а кошти від продажу спрямують на потреби ЗСУ. Ще 202 земельні ділянки конфісковані державою.

Читайте також: Сафарі на корупціонерів. Як антикорупційні органи відпускають фігурантів на свободу за гроші та свідчення

Довідка. Впродовж 2012-2014 роках структури Держінвестпроекту, який очолював Каськів, надали 259,2 млн грн позики двом приватним фірмам нібито для реалізації нацпроєктів "Якісна вода" та "Олімпійська надія-2022".

Ці компанії мали ознаки фіктивності та були підконтрольні керівництву Держінвестпроекту. Через ланцюжок фірм отримані кошти опинилися на рахунках фірм на Кіпрі, власником яких виявився рідний брат Каськіва.

Частина коштів зрештою повернулася в Україну. За ймовірно відмиті кошти скупили 700 гектарів цінних земель на полонині Боржава.

Нагадаємо:

Детективи НАБУ повідомили про підозру двом особам, які намагались призначити своїх людей на керівні посади в територіальних органах Державної митної служби для впровадження корупційних схем підконтрольних їм осіб.

Економічна правда.