USAID залучило $510 млн на підтримку аграріїв України: очікується додатковий дохід

Вівторок, 30 липня 2024, 20:33 -


Архів

Ініціатива стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) вже залучила до українського агросектору понад 510 млн. дол. США з боку приватного сектору та міжнародних донорів. 

Про це йдеться в повідомленні USAID.

Повідомляється, що у свою чергу, уряд США вклав 350 млн. дол. до цієї ініціативи, яка допомагає тисячам українських агровиробників продовжувати їхню життєво важливу працю попри жорстоку війну, яку Путін розв'язав проти України.  

З липня 2022 року ініціатива AGRI-Україна допомогла понад 14 тис. українських аграріїв (що складає 32% зареєстрованих у країні агровиробників) отримати насіння, добрива, засоби захисту рослин, доступ до складських площ і фінансових ресурсів для того, щоб збирати врожаї. 

Очікується, що те насіння, яке було розподілене у рамках AGRI-Україна, дасть змогу підвищити виробництво кукурудзи та соняшника на 430 тис. тонн – а це забезпечить українським виробникам додатковий дохід у понад 90 млн. дол.  

"Коли Росія спробувала заблокувати експорт української агропродукції з чорноморських портів, AGRI-Україна допомогла підготувати та фінансово забезпечити діяльність альтернативних експортних маршрутів – у т.ч. через порти на р. Дунай і пункти перетину сухопутних кордонів. 

Ці заходи забезпечили експорт агропродукції в обсязі 62 млн. тонн, завдяки чому українська економіка отримала понад 17 млрд. доларів", - йдеться в повідомленні.  

Ресурси у 510 млн. дол., надані приватним сектором і міжнародними донорами, втричі перевищують той початковий цільовий показник, що був визначений USAID. 

Минулого року AGRI-Україна розширила коло своїх партнерів – до їхнього числа увійшли 26 українських агрокомпаній, американська компанія з виробництва насіння Gowan Seed, а також міжнародні фінансові інституції – такі, як Європейський банк реконструкції та розвитку. 

Окрім того, до ініціативи долучилися Республіка Корея та Японське агентство міжнародного співробітництва. 

Нагадаємо:

Два роки тому Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) створило Ініціативу стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) – програму, що залучає як державні ресурси, так і кошти приватного сектору до того, щоб зміцнити виробництво та експорт української аграрної продукції і зміцнити загальносвітову продовольчу безпеку. 

Економічна правда