Економіка Угорщини падає: до чого тут китайські інвестиції

Вівторок, 30 липня 2024, 12:14 -


Архів
getty images

Економіка Угорщини почала сильно залежати від попиту на акумулятори для електромобілів, які виробляються на китайських заводах у країні.

Про це повідомляє Bloomberg.

ВВП Угорщини скоротився на 0,2% у другому кварталі 2024 року, порівняно з першим кварталом. У річному вираженні зростання економіки сповільнилося до 1,5%, що значно нижче за прогноз на другий квартал у 2,3%.

Зазначається, що сповільнення економіки пов'язане з падінням попиту на товари китайських заводів, розташованих в Угорщині. Економіка Угорщини почала сильно залежати від попиту на акумулятори для електромобілів, які виробляються на цих заводах.

Міністр економіки Угорщини Мартон Надь у своїй заяві після публікації даних підтвердив, що слабкі показники економіки пов'язані з проблемами експорту промислової продукції до Західної Європи, головним чином до Німеччини.

Явні ознаки слабкості угорської економіки з'явилися після того, як уряд на початку липня запровадив нові податки та продовжив тимчасові, щоб покрити дефіцит бюджету, який досяг свого річного цільового показника вже у першому кварталі.

Повідомляється, що для стимулювання економіки, Угорщина готує у бюджеті на 2025 рік програми підтримки малого бізнесу. Також угорський Центробанк має намір скорочувати облікову ставку, яка зараз найвища в ЄС – 6,75%.

За словами міністра економіки Надя, Угорщина планує досягти зростання ВВП у 4% у 2025 році.

Нагадаємо:

Дипломати ЄС у приватних розмовах висловлюють роздратування через наміри Угорщини та Словаччини використати правила Євросоюзу для збереження доступу до дешевої російської нафти всупереч загальній політиці блоку.

Угорщина прагне розв'язати проблему з транзитом  "Лукойлу" через Україну, щоб запобігти вичерпанню запасів і дефіциту палива.

Цієї весни Угорщина таємно позичила 1 мільярд євро - найбільший кредит, коли-небудь отриманий Будапештом - у трьох китайських банків.