Рада зобов'язала з травня 2025 року додавати в бензин біопаливо

Вівторок, 4 червня 2024, 20:20 -


Архів

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3356-д щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту.

Про це повідомив у Telegram народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, законопроєкт у цілому підтримали 235 нардепів.

Згідно з документом, із травня наступного року у бензині має обовʼязково бути рідке біопаливо на рівні не менше 5%. 

У пояснювальній записці йдеться, що метою законопроєкту є створення нормативно-правової бази для розвитку сфери виробництва, обігу та використання рідкого біопалива на транспорті.

Також зазначається, що Україна із вступом до Енергетичного Співтовариства взяла на себе зобов'язання ухвалити нове законодавство у цій сфері.

Законопроєткт передачає запровадження обліку та контролю вмісту біокомпонентів у бензинах, а також - встановлення відповідальності за недотримання квот виробниками, імпортерами та реалізаторами.

При цьому технічні характеристики палива з біокомпонентами обов’язково повинні відповідати вимогам технічних регламентів, гармонізованих європейських стандартів та інших нормативно-правових актів.

Згідно з документом, продаж бензину без біопалива буде каратися штрафом у розмірі семи розмірів прожиткових мінімумів (зараз - 3028 грн) для працездатних осіб за кожні 1000 літрів одержаної для реалізації партії (станом на 2024 рік це понад 21 тис грн).

Читайте також: Податки на пальне знову зростуть: коли та на скільки подорожчають бензин та дизель

Нагадаємо: 

Київрада звернулась до Верховної Ради та Кабінету міністрів України щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне. 

Верховна Рада схвалила за основу проєкт закону про підвищення ставок акцизного податку на пальне до мінімального рівня, встановленого в Євросоюзі. 

Економічна правда