Норвегія створить запас зерна на випадок війни

Вівторок, 25 червня 2024, 17:15 -


Архів

Норвегія починає запасати зерно, посилаючись на пандемію, війну та зміну клімату.

Про це повідомляє Associated Press.

Уряд Норвегії підписав угоду про початок накопичення зерна, заявивши, що пандемія COVID-19, війна в Європі та зміна клімату зробили це необхідним.

Повідомляється, що угоду про зберігання 30 тис тонн зерна підписали міністр сільського господарства і продовольства Гейр Поллестад і чотири приватні компанії.

Пшениця, що належатиме норвезькому уряду, буде зберігатися компаніями у сховищах по всій країні.

У заяві міністерства сільського господарства і продовольства зазначається, що "створення резервного запасу продовольчого зерна означає бути готовим до немислимого".

У найближчі роки Норвегія підпише нові контракти на створення запасів з метою нарощування резерву до 2029 року. 

Зазначається, що мета полягає в тому, щоб до кінця десятиліття мати близько 82 500 тонн зерна, "щоб у нас було достатньо зерна для тримісячного споживання населенням Норвегії в кризовій ситуації, яка може виникнути", – додав Поллестад.

Станом на перший квартал цього року в Норвегії проживало 5,6 мільйона жителів.

Нагадаємо:

Норвегія планує самостійно збирати та обслуговувати німецькі танки Leopard 2, місцева компанія Ritek вже виготовляє 37 з 54 танків, замовлених Осло.

Прем’єр Норвегії Йонас Гар Стьоре оголосив, що Осло надасть Україні 1,1 мільярда крон (103 мільйони доларів), щоб допомогти відновити енергетичну інфраструктуру та забезпечити постачання електроенергії до наступної зими.