Прямі збитки агросектору України за два роки великої війни становлять понад 10 мільярдів доларів

Вівторок, 18 червня 2024, 20:03 -


Архів

Агросектор України за два роки з початку повномасштабного вторгнення зазнав прямих збитків на понад 10 млрд дол, тому дуже важливо його відновити, щоб забезпечити стабільність світових продовольчих ринків.

Про це повідомив виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

"Через російську агресію українські аграрії зазнали значних втрат. Від знищення сільськогосподарської техніки на загальну суму 5,8 млрд доларів до втрати та руйнування тваринницьких ферм на понад 250 млн доларів. А міжнародні ціни на продовольство у 2022 році зросли приблизно на 35%. Тільки після налагодження нових шляхів експорту вдалося стабілізувати ситуацію. Тому для відновлення українського агросектору необхідна підтримка", - зазначив Висоцький.

За його словами, Україна – один з світових лідерів експорту зернових та олійних культур. І відновлення сільськогосподарської галузі забезпечить стабільність світових продовольчих ринків.

Висоцький наголосив на необхідності довгострокових проєктів з підтримки українського агросектору. Одним з таких є програма фінансової підтримки України від Європейського Союзу Ukraine Facility.

Нагадаємо: 

Унаслідок повномасштабної війни Росії проти України знищено близько 30% усього потенціалу українського агропромислового сектору, 20% сільгоспземель перебувають під окупацією.