Митники замовили полякам реконструкцію "Шегинів" за 24 млн євро польського кредиту 

П'ятниця, 14 червня 2024, 11:25 -


Архів

Державна митна служба України у березні за результатами тендеру підписала договір із компанією "Unibep S.A." (Польща) про реконструкцію міжнародного пункту пропуску для автосполучення "Шегині" на українсько-польському кордоні за 23,50 млн євро. 

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Прозорро".

Реконструкцію мають виконати до кінця 2028 року. 

На виїзді та на в’їзді зведуть службові будівлі з громадськими туалетами, павільйони паспортного та митного контролю, бокси поглибленого огляду транспорту зі складом для затриманих вантажів, вагові комплекси, навіси тощо. 

Також влаштують системи відеоконтролю, зчитування номерів і контролю доступу, сигналізації, кабельну мережу, вольєри для двох собак, очисні споруди та інше.

"Договірна ціна містить лише ціни робіт, що не дозволяє порівняти відпускні ціни бетону, сталі, асфальтобетону, бруківки з ринковими цінами на предмет можливого завищення", - зазначають "Наші гроші".

Як пише видання, компанія отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Тендер оголосили 21 лютого, а строк подання пропозицій спливав 29 лютого. Таким чином, на підготовку документів, переклад і розрахунок витрат у потенційних учасників було лише вісім днів. 

"Велика польська будівельна компанія з досвідом будівництва подібних об’єктів анонімно просила продовжити строк подання пропозицій до 21 березня. Замовник відмовив", - пишуть "Наші гроші". 

За умовами кредитної угоди між Україною і Польщею від 2015 року, в тендері могли брати участь лише польські фірми. Вони мали працювати в Польщі три роки і підтвердити досвід будівництва або реконструкції будівель чи споруд із впорядкуванням прилеглої території.

Видання нагадало, що у 2018 році "Unibep S.A." виграла підряд тоді ще Державної фіскальної служби на реконструкцію "Шегині" за 15,55 млн євро. Однак у 2023 році замовник розірвав його в односторонньому порядку. У протоколі сказано, що у 2020-2022 роках компанія виконала проектні роботи на 360 тис євро, які їй і сплатили. У жовтні 2022 року вона із запізненням передала проектно-кошторисну документацію без робочої документації. Відтоді сторони вели перемовини про нову ціну договору, але так і не домовились. 

Замовник скористався правом розірвати договір, якщо затримка з виконанням робіт буде настільки тривалою, що ставитиме під сумнів закінчення робіт у строк, і виконавець не усуватиме прострочення.

Основними акціонерами "Unibep S.A." є Zofia Mikołuszko, Beata Maria Skowrońska, Wojciech Stajkowski, Bożenna Anna Lachocka та фонди "PTE Allianz Polska SA" і "PKO BP Bankowy OFE". 

Нагадаємо:

У неділю 9 червня пункт пропуску "Шегині-Медика" на кордоні з Польщею, попри попередні погрози польських фермерів, працював в штатному режимі.

Економічна правда