Кіберполіція в Києві викрила пособника російських хакерів

Середа, 12 червня 2024, 14:02 -


Архів
фото: Кіберполіція

Працівники поліції в Києві викрили чоловіка, який на замовлення російських хакерів маскував вірус під безпечні файли для атаки на провідне підприємство у Нідерландах та Бельгії.

Про це повідомляє пресслужба Кіберполіції.

Працівники кіберполіції та слідчі Нацполіції встановили особу 28-річного уродженця Харківщини, який на замовлення російського хакерського угруповання маскував вірус-шифрувальник "Conti-malware" під виглядом безпечних файлів. 

Повідомляється, що приховану програму хакери з РФ використали для втручання в роботу комп’ютерних мереж іноземного підприємства. За розшифрування даних потім вони вимагали сплатити викуп.

Наприкінці 2021 року хакери заразили прихованим вірусом комп’ютерні мережі підприємства у Нідерландах та Бельгії. У результаті цих дій дані стали непридатні до використання.

У ході розслідування працівники кіберполіції встановили причетність зловмисника до російських хакерських угруповань "LockBit" та "Conti".

В пресслужбі уточнюють, що слідство триває, чоловіку загрожує до 15 років позбавлення волі за ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) ККУ.

Нагадаємо:

Іспанська компанія Santa Barbara Systems, яка входить до складу General Dynamics, і займається ремонтом танків Leopard для постачання в Україну, зазнала кібератаки на свій веб-сайт.

Служба безпеки та ФБР спільно з правоохоронними органами Великої Британії та ЄС провели масштабну спецоперацію у 8 країнах Європи.