В Україні планують створити платформу для обговорення реформи містобудування

Вівторок, 20 грудня 2022, 20:47 -


Інновації в дії

Представники влади та експертні громадські організації запропонували створити фахову платформу для публічного обговорення реформи містобудування.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури за підсумками зустрічі представників влади з експертними громадськими організаціями.

Зустрічі передувало ухвалення Верховною Радою в цілому законопроєкту №5655 про реформу містобудування, який викликав критику громадськості. Зокрема, петиція до президента щодо ветування цього закону зібрала необхідні 25 тисяч голосів майже одразу після голосування у парламенті.

Аби обговорити подальшу координацію впровадження реформи міністерство ініціювало зустріч з експертними громадськими організаціями. 

Міністерство та громадські організації запропонували ініціювати створення фахової платформи для публічного обговорення реформи містобудування із залученням фахівців та незалежного фасилітатора. 

"Така відкрита експертна платформа може стати основою для обговорення не тільки містобудівної реформи, а й інших законодавчих ініціатив", – вважають у міністерстві.

На зустрічі обговорювали основні етапи реформи, зокрема процесу імплементації законопроєкту та позиції стейкголдерів у впровадженні реформи, створення та порядку роботи Містобудівної палати як дорадчого органу міністерства. 

Громадські організації поінформували, що мають низку зауважень до законопроєкту №5655, які можуть створити ризики порушень і зловживань. 

Натомість віцепрем'єр-міністр з відбудови – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков звернувся до фахівців містобудівної галузі, стейкголдерів та міжнародних партнерів з пропозицією долучитися до обговорення реформи на базі майбутньої платформи.

Кубраков наголошує, що у законі враховані всі зауваження Нацагентства з запобігання корупції, однак для проведення реформи має бути проведена ґрунтовна робота антикорупційних органів, Міністерства відновлення, Мінцифри та експертної громадськості. Зокрема, що після підпису президента до закону необхідно буде розробити  понад  50 підзаконних актів. 

"Ми звертаємося до фахівців містобудівної галузі, стейкхолдерів та міжнародних партнерів з пропозицією долучитися до моніторингу та впровадження цієї реформи", – заявив Кубраков.

В обговоренні взяли участь представники Мінінфраструктури, голова комітету Верховної Ради з питань містобудування Олена Шуляк, представники проєкту USAID / UKaid TAPAS Project, представники Офісу ефективного регулювання BRDO, Рух ЧЕСНО, Антикорупційний штаб, Інститут законодавчих ідей, Спільнота OpenUp, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та Open Contracting.

Детальніше про законопроєкт № 5655 щодо реформи містобудування читайте у статті ЕП: Нові правила гри чи підігрування забудовникам. Як Рада може змінити містобудування?

Нагадуємо:

Верховна Рада 13 грудня ухвалила в цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який, зокрема, критикували глави українських міст і селищ, архітектори та громадські активісти.

Архітектори критикують законопроєкт за утиски прав архітекторів та ризики монополізації ринку. Напередодні вони записали звернення з закликом депутатів не ухвалювати законопроєкт – вони заявляють, що документ враховує виключно інтересам забудовників і нашкодить містам.

Глави українських міст та селищ також виступили проти скандального законопроєкту №5655 про реформу містобудування.

Органи місцевої влади - за лобізм великих забудовників та обмеження прав місцевого самоврядування. Громадські активісти - за відсутність інструментів для широкого громадського контролю та корупційні ризики в Мінрегіоні.