Проти ухвалення 5655: архітектори в лавах ЗСУ записали звернення до депутатів

Вівторок, 13 грудня 2022, 09:48


Інновації в дії

Українські архітектори записали звернення з закликом депутатів не ухвалювати законопроєкт №5655 щодо містобудівної реформи – вони заявляють, що документ враховує виключно интересам забудовників і нашкодить містам.

Редактор та видавець літератури з архітектури та урбаністики Дмитро Настека заявив, що вважає цей закон "просто свавільним". 

Він пояснює, що давно спостерігає за тим, як Архітектурна палата та його друзі постійно обговорюють цей закон, намагаються внести правки, аби зробити його корисним для всіх учасників будівельної галузі. Зокрема, для забудовників, які зацікавлені в цьому законі і протискують свою норму, і для архітекторів, які зацікавлені у збереженні свого авторського правда.

"Зробіть так, щоб та форма закону, яка є зараз, не стала нормою цивільного права. Переробіть закон, інакше це буде лихо для всіх. Зробіть закон нормальним, а потім його проголосуйте", – закликав Настека.

Олексій Шемотюк, архітектор та голова Київського осередку Архітектурної палати НСАУ, а нині – військовослужбовець, також закликав не підтримувати цей закон та влаштувати повноцінний діалог між усіма учасниками містобудівного процесу: ОТГ, державна та міська влада, архітектори.

"Прошу не підтримувати мародерський і такий, що не відповідає часу, законопроєкт", – закликав він у відео. За його словами, цей законопроєкт просувається зацікавленими особами і вибудуваний виключно в інтересах капіталу.

Архітектор, дитячий викладач архітектури та доброволець Антон Целовальник у своєму відео зазначив, що "ми перебороли колись злочинну владу Віктора Януковича, яка була нелюдяним і несправедлва,і зараз ми маємо перебороти цей закон який є нелюдним і несправедливим".

"Він написаний не для того, щоб покращити наше життя, а для того щоб покращити життя невеликої кількості людей", – заявив він. "Скоріш за все, закон буде прийнятий, але я вірю, що зрештою ми його переможемо, як перемогли тоді і як переможемо російських окупантів зараз".

Єгор Штефан, київський архітектор та 3D-художник, а також військовослужбовець ВМС України, заявив, що "вважає цей закон дуже шкідливим для України та українських міст", адже він суттєво зменшить права архітекторів, громад, міста впливати на архітектурні та інженерні рішення в новобудовах. 

"В той же час з’являється безліч можливостей ігнорувати будь які поради, правки та зауваження від будь-кого у власника/забудовника. Це перетворить наші міста на пам‘ятникі жадобі, зухвалості та марнославству", – написав він.

За даними ЕП, у вівторок, 13 грудня, у Верховній Раді планують готуються голосувати за скандальний законопроєкт №5655 щодо містобудівної реформи.

Детальніше про законопроєкт № 5655 щодо реформи містобудування читайте у статті ЕП: Нові правила гри чи підігрування забудовникам. Як Рада може змінити містобудування?

Нагадуємо: 

У Верховній Раді готуються голосувати за скандальний законопроєкт №5655 щодо містобудівної реформи, який критикують, зокрема, архітектори, органи місцевої влади та активісти.

Раніше ЕП писала, що документ, який мав створити прозору систему містобудівного контролю та вирішити проблеми в галузі будівництва, збільшує повноваження Міністерства розвитку громад та територій і передає міністерству невластиві функції, які раніше виконувала Державна архітектурно-будівельна інспекція.