Уряд хоче посилити боротьбу із фальсифікатом продуктів

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 15:15


Кінець епохи офшорів
Unsplash

Кабмін схвалив законопроєкт, який встановлює додаткові вимоги до маркування і реалізації харчової продукції та удосконалює чинне законодавство в харчовій сфері.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 28 жовтня, передає прес-служба Мінекономіки.

"Реалізація цього законопроєкту дозволить запобігти недобросовісній конкуренції в галузі виробництва харчової продукції, забезпечити належну простежуваність харчових продуктів, оновити та доповнити термінологію, а також гармонізувати національне законодавство з європейським", - йдеться у повідомленні.

"Подальша підтримка і реалізація цього законопроекту посилить боротьбу з фальсифікатом, забезпечить споживачів повною, достовірною інформацією про харчові продукти та посилить відповідальність за порушення вимоги до виробництва і введення в обіг харчової продукції", - заявила заступниця міністра економіки Ірина Новікова.

Серед нововведень законопроєкту:

  • нові визначення та доповнення норм, спрямованих на боротьбу з фальсифікацію харчових продуктів на споживчому ринку України, наприклад: "фальсифікований харчовий продукт", "харчове шахрайство", "веганський харчових продукт", "вегетаріанський харчовий продукт", "імітаційний харчовий продукт", "ремісничий харчовий продукт", "представлення харчового продукту" тощо;
  • удосконалення чинних норм законодавства щодо діяльності операторів ринку, яка пов’язана з виробництвом та/або введенням в обіг харчових продуктів тваринного походження;
  • реєстрація та внесення до Переліку об’єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров’я тощо.
  • здійснення перевірок уповноважених осіб, уповноважених акредитованих лабораторій, референс-лабораторій з боку компетентного органу;
  • посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;
  • провадження рейтингу дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами;
  • посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства.

Економічна правда