Держава починає фінансування індустріальних парків

Четвер, 5 вересня 2024, 13:45
Уряд отримав заявок на фінансування інфраструктури для індустріальних парків на понад 1 млрд гривень. На що підуть кошти?
заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку


Архів

Уряд виділяє перші кошти на будівництво інфраструктури для залучення промислових інвестицій. Першим підписано наказ Мінекономіки щодо 150 млн гривень на нову трансформаторну підстанцію для індустріального парку у Дніпрі на умовах співфінансування 50 на 50. 

Найближчими днями і тижнями будуть накази і щодо інших проєктів від індустріальних парків - в порядку черговості надходження заявок.

За моєю інформацією, наразі заявок від індустріальних парків з усіх куточків України подано на суму трохи більше 1 млрд гривень. Загалом у державному бюджеті на цю мету заплановано мільярд. 

Сподіваюсь, Уряд знайде можливість профінансувати запити в повному обсязі. Адже всі проекти вже мають проектно-кошторисну документацію, є готовність до співфінансування і повна підтримка з боку керівництва громад.

Кошти державної підтримки підуть на будівництво підстанцій, ліній електропередач, газо- і водопроводів, під'їзних доріг - всієї інфраструктури, без якої не може існувати промислове підприємство. 

Практика показує, що промисловому інвестору цікавіша не просто земельна ділянка, а майданчик з готовою інфраструктурою.

Додатково до цього ініціатори і керуючі компанії індустріальних парків беруть на себе зобов’язання самостійно будувати і вводити в експлуатацію промислові будівлі. Це одна з умов надання держпідтримки. І вони готові інвестувати.

Переконаний, що довіра інвесторів до держави має для розвитку індустріальних парків і залучення туди інвестицій не менше значення, ніж питання безпеки. Коли у 2022 році, за кілька місяців після початку вторгнення Верховна Рада й потім Президент підтримали мою і колег по Парламенту ініціативу щодо формування пакету стимулів для ІП, підприємці і громади повірили. 

Наші регіональні наради з розвитку індустріальних парків надали відповіді на питання, як це працює. І поступово почали зʼявлятись успішні кейси появи в індустріальних парках нових будівель, доріг, підстанцій, і як наслідок - резидентів-інвесторів.

Що не так з індустріальними парками в Україні

Дуже важливо, щоб своєчасне фінансування держпідтримки розвитку індустріальних парків зміцнило ці перші паростки взаємної довіри промисловців та держави. Це зробить Україну сильнішою та стійкішою.

Індустріальні парки - складова політики розвитку українських виробників "Зроблено в Україні". Вона включає набір інструментів з розвитку виробництва, інвестицій і несировинного експорту. Це, зокрема, локалізація в публічних закупівлях, програма компенсації 25% вартості української с\г техніки, шкільний автобус, національний кешбек, гранти на розвиток переробної промисловості, доступні кредити 5-7-9, підтримка проектів зі значними інвестиціями, експортно-кредитне агентство.