Перевірте перед поїздкою: як обрати легального автобусного перевізника в Україні

Середа, 14 серпня 2024, 13:46
Щонайменше 25% ринку автобусних перевезень не платить податки, та не несе відповідальності за безпеку пасажирів. Як не натрапити на нелегалів?
заступник міністра у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України


Архів

Нещодавно ми запустили єдиний державний портал для пасажира та перевізника. Ресурс є частиною реформи міжнародних автобусних перевезень. 

Це офіційний портал, на якому зібрані виключно легальні автобусні перевізники з регулярними маршрутами за кордон. Також портал дозволяє пасажиру перевірити свого перевізника, який пункт пропуску перетинає автобус та чи можна розраховувати на вчасний перетин кордону. 

За нашими даними, у 2023 році пасажиропотік на автобусні маршрути за кордон становив 7,5 млн людей, що майже втричі більше ніж у 2019 році. 

Такий попит зумовлений широкомасштабним вторгненням, закриттям авіарейсів та, часом, справжнім квестом придбати квитки на міжнародні потяги, адже залізниця і так працює на максимальних потужностях, тому з попитом не завжди справляється.

Постійне зростання популярності автобусних маршрутів спонукає перевізників збільшувати пропозицію, однак, це не завжди гарантує високий рівень сервісу. Згідно з даними дослідження КМІС, 35% пасажирів не порадили б поїздку автобусом за кордон. 

При цьому, 25% пасажирів купують квитки на міжнародні автобусні рейси в Telegram та Facebook, ще 25% – їдуть автобусами менше 20 місць і 17% пасажирів називають умови в автобусі некомфортними. 

Тобто не всі перевізники, на жаль, працюють легально, а самі пасажири часто просто не звертають на це увагу, купуючи квитки на "бусіки" в соціальних мережах. За нашими даними, щонайменше 25% ринку не платить податки, через що щорічно бюджет країни недоотримує щонайменше 500 млн гривень. 

А користуючись послугами легальних перевізників, пасажир може бути впевнений, що він застрахований і перевізник має всі необхідні документи, а отже бере відповідальність на себе. 

Саме за таких умов подорож пройде безпечно і комфортно. І до того ж, такий перевізник офіційно платить податки в бюджет, а отже підтримує економіку країни в складні часи повномасштабної війни. 

Самостійно перевірити, чи є у перевізника ліцензія на міжнародні перевезення, документи водія та транспортного засобу, дозвіл на здійснення таких перевезень, партнери у країнах, через які буде їхати автобус, для пасажира доволі непросто. 

Саме тому ми зібрали всіх перевізників з регулярними маршрутами на одному місці. Легальні – значить безпечні. Більше того, вести з легальним перевізником діалог значно простіше: пасажир може розраховувати на страхування чи зворотній зв’язок у разі отримання на його думку неякісних послуг. 

Безумовно і самим перевізникам вигідно та зручно бути на державному порталі, адже, інтегруючись до порталу, вони проходять верифікацію та перевірку. А тим перевізникам, які ще не отримали всі необхідні документи – це додатковий стимул "вийти з тіні". 

Окремо на порталі доступна можливість придбати квиток у перевізника – для цього існують відповідні функції. 

Таким чином, державний портал стає в нагоді всім сторонам – як пасажиру, так і перевізнику. Перший – може витратити кілька хвилин часу і розраховувати, що подорож пройде безпечно, без шалених черг на кордоні та з комфортом. 

Другий – може залучати додаткових клієнтів завдяки безоплатній інтеграції до порталу та підтримці з боку держави.