"Зцілити свою землю, працювати на ній, знов ростити хліб":
історія фермера з прифронтової Кам’янки

26 вересня 2024

У селі Кам’янка Ізюмського району Харківської області згоріли дві церкви. Першою під час Другої світової згоріла старовинна, яка лишилась з давніх часів.  А після початку повномасштабної війни згоріла і її наступниця – нова дерев’яна церква, яку мешканці села поставили вже за часів незалежності.

Попри те, що після шести місяців окупації у прифронтовому селі не лишилось вцілілих будинків, знищена інфраструктура, а поля, як і місцевість навколо, заміновані, частина жителів повернулись до рідних місць. Сьогодні вони виживають тільки завдяки допомозі волонтерів і міжнародних організацій. Попри труднощі, на долю не нарікають. Мріють лише про те, як відродити господарство та повернутись до роботи на землі. 

У спільному спецпроєкті з Mercy Corps розповідаємо, як організація допомагає відродити сільське господарство у прифронтовій Кам’янці.
Частина перша
"Авіабомба потрапила просто в будинок, нас засипало в підвалі"
01
Частина друга
Перші кроки до відновлення громади
02
Частина перша

"Авіабомба потрапила просто в будинок, нас засипало в підвалі"

Нині додзвонитись в Кам’янку на мобільний – задача не з простих. З 2022 року село відрізане від електроенергії. Фермер з Кам’янки, пан Олександр, отримав грошову допомогу від міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps і придбав трактор з навантажувачем. Він на ньому для себе та інших жителів Кам’янки привіз паливні пелети. Розвантажує їх на горі, тому й має зв’язок.

Обоє в подружжі – і пан Олександр, і його дружина Світлана – народились і виросли в Кам’янці. Тут також виріс їх син і онук. Батько Світлани був одним з перших фермерів у незалежній Україні – почав працювати ще в 80-х. У господарстві було збудовано майже 5 тис. кв. м теплиць. Після його смерті справу продовжили пан Олександр і пані Світлана.

З 2006 року подружжя розвиває власне фермерське господарство. Перед початком повномасштабного вторгнення мали в обробітку 160 гектарів сільськогосподарських угідь – 100 гектарів власних і 60 – орендованих. Працювали вп’ятьох – було ще троє найманих працівників.

Пряма мова
"Сіяли все: цукровий буряк, просо, гречку. Останні роки перед війною вирощували в основному пшеницю і соняшник. Це дуже гарна пара в сівозміні – один рік сіяли на полі одну культуру, а на її місці на іншому полі – другу, потім міняли їх місцями", – згадує пан Олександр.

Каже, що врожаї мали добрі, адже вкладали в землю – вносили добрива, застосовували в достатній кількості засоби захисту рослин. Пшеницю продавали трейдерам, а соняшник возили на олійний комбінат "Славолія", який на той момент працював у Слов’янську.

Автор фото: Сергій Теміров

Зароблені від фермерства гроші подружжя реінвестувало – закупили серйозну сільськогосподарську техніку, зокрема комбайн відомої американської компанії John Deere. Купували вживаний за кордоном, але в гарному стані. Загалом мали п’ять тракторів, автомобіль КамАЗ, зерновоз, кілька "газиків", якими возили врожай з поля на хлібоприймальні підприємства, сівалку Gaspardo. Технікою пан Олександр допомагав й іншим родинам, щосезону допомагав обробляти земельні наділи понад трьом десяткам інших родин.

До повномасштабної війни Кам’янка була гарним багатим селом з сучасними будинками, школою, стадіоном. Будинок культури в селі був більшим і кращим, ніж навіть в місті Ізюм. У клубі була велика бібліотека, інтернет-клуб, спортивний зал.

Навпіл Кам’янку розділяє автомобільний шлях міжнародного значення Київ – Харків – КПП "Довжанський" (державний кордон з Росією). Дорогою харків’яни виїжджали до Дніпра та Києва. Жителі Кам’янки виносили на продаж до дороги городину, фрукти. Була збудована велика сучасна автомобільна заправка, працювало кафе. Вже багато місяців цією дорогою їздить тільки транспорт з гуманітарною допомогою.  

"Коли розпочалась повномасштабна війна, ми з дружиною вирішили не виїжджати та берегти все, що можемо вберегти. Сина й онука відправили, а самі лишились. За три дні після від’їзду хлопців, 14 березня 2022 року, просто в нашу хату потрапила авіабомба: дім буквально вибухнув, побило і посікло всю техніку у дворі. Лишились живі, оскільки ховались в підвалі. Там нас привалило. Односельці відкопали, доправили в Слов’янськ у госпіталь", – згадує пан Олександр. 

У Кам’янку подружжя повернулось у жовтні 2022 року. Не впізнали рідне село – жодного вцілілого будинку, зруйновані клуб і школа, відсутність електрики та магазинів, які б працювали. Більшої частини сільськогосподарської техніки, яка була в їх господарстві, вже не було. Та, що лишилась, була вщент побита і понівечена. Помешкання так-сяк облаштували на фундаменті свого гаража – поставили стіни й зробили перекриття.

Зі слів пана Олександра, з 1226 жителів довоєнної Кам’янки додому повернулись лише десята частина.

"Серед тих, хто лишається – в основному люди зрілі. Молодь також пробувала вертатись, але в селі таких будинків, які можна було б відбудувати, не більше десяти, решта – зруйновані вщент. Люди побули, а потім отримали кошти за зруйноване житло та поїхали шукати кращої долі. Ми лишаємося… У мене жінка не хоче виїжджати, хай там що. Звикли ми тут", –  каже пан Олександр. 

За його словами, у селі проживають і діти – четверо у віці від 5 до 9 років. Школа зруйнована, тому вони вчаться онлайн. Батьки їх возять на гору, де є мобільний інтернет, чи в Ізюм – за 7 кілометрів від Кам’янки.

Пряма мова
"Ми не дуже й бідуємо! Нас підгодовують волонтери. Червоний Хрест ось пелети для опалення нам закупив. Вони також нам воду привозили, хімію, мило, пральний порошок. Так що ми не сильно й бідуємо", – щиро запевняє в розмові пан Олександр. 

Каже, що деякі мешканці села встановили біля помешкань сонячні батареї й тепер, попри відсутність централізованого електропостачання, мають власну генерацію. Водночас "світло" в Кам’янку вже "тягнуть" – електрифікували одну вулицю. Через це жителі села мають надію, що майбутня зима буде для них не такою важкою, як минула.

Частина друга

Перші кроки до відновлення громади

Найбільша проблема Кам’янки – заміновані сільськогосподарські угіддя, через які фермери не можуть розпочати посівні роботи.

Пряма мова
"Це величезна проблема, що наші поля заміновані. Незабаром після нашого повернення приїжджали до села спеціалісти з гуманітарного розмінування – дослідили поля з БПЛА. Повідомили, що близько половини поля, скоріш за все, не заміновано. Проте напевно ми не знаємо, яка з половин безпечна, тому не можемо починати орати", – каже пан Микола. 

Він щиро обурюється через те, що справа з розмінуванням вже майже рік стоїть на паузі.

"І не тільки ми одні – майже всі фермери тут в такій ситуації! Нам дуже потрібна допомога в гуманітарному розмінуванні", –  каже фермер. 

Згадує, що одразу після повернення в село таку саму ситуацію мали в городах, але з цим впорались без сторонньої допомоги.

"Городи в нас теж були заміновані – особисто в нас було багато протипіхотних мін закопано. Моя дружина «бойова» їх сама витягувала з землі, ми їх спалювали на вогнищі. Так очистили свій город, іншим людям допомогли теж. Майже всі тепер, хто тут живе, маємо городи, картоплю посадили", – каже пан Олександр і тихо визнає: – були в нас випадки, коли люди на мінах підривались".

За місяць після повернення в Кам’янку дружина пана Олександра – пані Світлана – натрапила в соцмережах на оголошення про допомогу від міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps, яка з листопада 2023 року реалізує "Програму підтримки сільського господарства України (UASP)".

"Моя дружина побачила в телефоні оголошення і каже мені: «Дивись, організація підтримує фермерів – можна отримати допомогу від 3 до 75 тис. доларів». Каже: «Візьми напиши. Все одно в нас немає вже нічого – нема чого і втрачати, то візьми й напиши». Я так і зробив. Написав, і вже за місяць представники організації завітали до нас в село", – розповідає пан Олександр. 

Mercy Corps допомагає домогосподарствам, дрібним фермерам, а також малому та середньому бізнесу у сфері сільського господарства відновити свою діяльність та подолати наслідки війни. Олександр згадує, що коли представники організації приїхали в Кам’янку, то зібрали жителів села – всім розповіли про види допомоги, яку селяни можуть отримати від організації. Після цього не менше десяти сімей змогли теж отримати кошти.

"Придбали мотоблоки, одна родина купила пасіку – все відповідно до того, що писали в заявці", – розповідає каже Олександр. 

За його словами, допомога від Mercy Corps – перший досвід його родини в залученні грантової допомоги від міжнародної організації.

"На щастя, ми були серед тих, хто підходив під умови. Я до кінця не міг повірити, що таке можливо. В організації в мене була куратор – пані Ольга. Вона мені зателефонувала і каже: «Ви пройшли». Я не повірив їй", – ділиться пан Олександр, і чутно, як він стримує сльози.
Автор фото: Сергій Теміров

Гранти для малого та середнього бізнесу у сфері сільського господарства, які надає Mercy Corps, мають важливе значення не лише для їх отримувачів, а й для громади, у якій цей бізнес знаходиться. Про це розповіла Ольга Дигун, менеджерка з питань сільського господарства Mercy Corps:

Пряма мова
"Пан Олександр раніше надавав послуги місцевим фермерським господарствам з автоперевезення зерна, комбайнування, висіву соняшнику, орав городи – встигав зорати близько 60 за одну осінь. Через те, що у селі не залишилось вцілілої техніки в наслідок воєнних дій, фермерам та домогосподарствам Камʼянки були потрібні всі види агропослуг: від ґрунтообробних до збирання та перевезення врожаю. Допомога в межах нашої програми надала можливість для відновлення основного напряму, що сьогодні підтримує життя в селі – аграрного. Також наразі пан Олександр кооперується з іншими фермерами, які залишились у селі, аби надавати усі необхідні послуги малим сільськогосподарським господарствам".
"Mercy Corps допомагає тим, для кого наслідки війни стали непереборними, і кожен випадок ми розглядаємо індивідуально. Відновлення джерел доходу фермерів і сільськогосподарських підприємств є ключовим фактором для відбудови зруйнованих населених пунктів. За час реалізації програми ми підтримали людей з повністю зруйнованих сіл і сім’ї, які значно постраждали від бойових дій", – підсумувала пані Ольга.

Фермер, який втратив техніку і все господарство, а тепер мешкає в зруйнованому будинку, в якому немає ні води, ні електрики, понад усе нарікає на те, що поля не засіяні.

"Досі нічого не сіється. Але як тільки поля вдасться розмінувати, ми одразу станемо до праці. Ми ж коли й до Mercy Corps звертались, то так собі гадали – на кошти від допомоги придбаємо техніку і якраз на той момент поля, як нам і обіцяли, розмінують, почнемо орати. Допомогу отримали, техніку придбали, але розмінування жодним чином не зрушило з мертвої точки", – ділиться пан Олександр з щирою образою в голосі.

У відповідь на запитання про що мріє, відповідає: "Знаєте, мені дуже подобається на полі працювати. Про це мрію – повернутись до землі, зцілити нашу землю, працювати на ній, знов ростити хліб".

Станом на вересень 2024 року Mercy Corps отримала 4,050 заявок від домогосподарств, які займаються сільськогосподарською діяльністю та дрібних фермерів. З них – 563 вже відібрані на отримання гранту, з яких 509 отримали кошти.

Програма підтримки сільського господарства України реалізується міжнародною гуманітарною організацією Mercy Corps за фінансової підтримки Фонду Говарда Г. Баффета. Цей спецпроєкт був підготовлений за фінансової підтримки Фонду Говарда Г. Баффета, однак погляди та думки, висловлені у матеріалах спецпроєкту, не обов’язково відображають погляди Фонду Говарда Г. Баффета.
© 2005-2024, Економічна правда. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Економічну правду".

"Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна". Назва агентства "Інтерфакс-Україна" при цьому має бути оформлена як гіперпосилання.

Матеріали з плашкою PROMOTED та НОВИНИ КОМПАНІЙ є рекламними та публікуються на правах реклами. Редакція може не поділяти погляди, які в них промотуються.

Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах.

Редакція не несе відповідальності за факти та оціночні судження, оприлюднені у рекламних матеріалах. Згідно з українським законодавством відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.
Частина третя

Фінансова допомога підприємствам малого та середнього бізнесу

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Пряма мова
"Моє особисте враження: малий та середній фермер не стільки боїться експортувати, наприклад, до країн ЄС, скільки не знає, які саме ресурси для цього йому будуть потрібні і які саме кроки потрібно здійснити. Зрозуміло, що далеко не кожен малий чи середній сільськогосподарський виробник може і хоче бути експортером, тим більше не кожен буде здатний вийти на такий конкурентний ринок як ЄС. Але, для тих, хто шукає такі можливості, має бути постійна «фонова» підтримка, і, в першу чергу, через якісну інформацію".

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.