Мед попри все:
як в умовах війни і аномальних кліматичних викликів виживають українські бджолярі 

07 жовтня 2024

Нинішній рік в Україні видався складним для бджільництва. Після аномально холодної весни прийшла пекельна спека. Бджолам було непереливки, і виробництво меду значно скоротилось. Водночас закупівельні ціни оптових покупців не виросли – вони беруть мед майже в 1,5 раза дешевше ніж до війни – по 45 грн/кг. 

У спільному спецпроєкті з Mercy Corps розповідаємо як організація допомагає засновниці пасіки з села Біла Криниця на Миколаївщині вистояти у цих умовах та відновити пасіку, на якій через війну лишилась тільки десята частина вуликів.
Частина перша
"Спочатку шкоди заподіяла війна, потім клімат "
01
Частина друга
Українські бджолярі не втрачають надії
02
Частина перша

"Спочатку шкоди заподіяла війна, потім клімат "

Через холодну весну й дощі, цією весною пасічники Кіровоградщини не збирали перший врожай меду. Його було мало, як ні в один з попередніх років, розповів голова обласної спілки пасічників Андрій Варава. Не краща ситуація і в інших областях.

Влітку почалась аномальна спека, бджоли майже все літо просиділи у вуликах і не вилітали, розповідає пані Юлія - власниця пасіки з Миколаївського села Біла Криниця.

Пряма мова
"Коли таке було, щоб літом на пасіці можна було розгулювати взагалі без маски? А цього року сталось. Бджоли і носа не показали на ззовні", – каже вона.

Оптова ціна, попри логіку, впала майже у 1,5 раза в порівнянні з довоєнною – до 45 грн/кг, і це ще більше ускладнило ситуацію. 11 березня 2022 року пані Юлії з чоловіком довелось виїхати з села, яке невдовзі опинилось під контролем Росії.

Лишили пасіку і майже двісті папуг, яких сім’я розводила. Вже після від'їзду подружжя, батьки пані Юлії відпустили птахів. Це були екзотичні птахи – корели з сімейства какаду і какарики. Відпустивши їх на свободу, люди дали їм шанс лишитись живими. З кожним днем бойові дії підходили до села все ближче.

Автор фото: Роман Базик

Російські війська йшли з Херсонщини на Миколаївщину. Невдовзі під їхнім контролем опинилась і Біла Криниця. Село розташоване на межі з Херсонською областю на одному з берегів річки Інгулець. Майже 9 місяців Біла Криниця перебувала на лінії фронту. Одиниці мешканців, які не змогли виїхати, мусили по кілька днів сидіти в підвалах через обстріли. Зрештою, в селі не лишилось жодної будівлі, яка б не зазнала руйнувань.

Пані Юлія з чоловіком повернулись в Білу Криницю 12 листопада 2022 року – точнісінько на її день народження. Проте місця аби святкувати не було. Хата, в якій до війни зробили ремонт, була наполовину зруйнована вщент, а над стінами, що вцілили, не було даху, вікна вибиті. З меблів вціліла лише шафа-купе, та і та була понівечена. Усе решта – навіть бойлер з унітазом безслідно зникли. Навіть змішувачі для води були викручені, згадує пані Юлія.

Найбільше їй розривала серце понівечена пасіка. Зі ста вуликів вціліло тільки десять. Деякі вулики вигоріли, більшість були побиті і пусті. Пропала медогонка. Бочки для меду, кожна з яких коштує понад 2 тис. грн, стояли "побиті в решето". 

Частина друга

Українські бджолярі не втрачають надії

Виробництвом меду пані Юлія займається з 2018 року. Починала з п'яти вуликів. Перед війною мала вже сто бджолосімей й збирала до 10 тонн меду на рік: акацієвий, різнотрав'я і соняшниковий.

Пряма мова
"У нашій родині я перша зайнялась бджільництвом. Добряче здивувала цим батьків. З бджолами все вийшло одразу. У жодну зиму ми не втратили ані одної бджолиної сім'ї, а таке не на кожній пасіці можливо", – згадує пані Юлія. 

Вона каже, що її таємний рецепт успіху має в основі любов і турботу. Своїми бджілками вона надѝхатись не могла.

"Тряслась над ними. Інші бджолярі кепкували – мовляв, це ж вони мають тобі мед носити, а виходить навпаки", –  розповіла вона. 

У Білій Криниці пасіку розвиває не одна пані Юлія – село дуже гарне для цієї справи - людей і до війни жило тут мало, не більше трьох сотень. Стоїть воно в низині на березі річки Інгулець, в оточенні лісів, плодючих земель, на яких місцеві фермери сіяли соняшник.

"Через війну ліса вигоріли, та і сіють люди значно менше", – зітхає пані Юлія.

Після повернення в листопаді, пасіку і зруйнований будинок їм з чоловіком довелось відновлювати з нуля. Тимчасовий прихисток подружжя знайшло у Березнегуватому, проте щодня приїздили на місце, де був їх дім і розгрібали завали. Дорога займала близько години в кожну сторону. Працювати доводилось і під проливним осіннім дощем.

Вже як переїхали у свої стіни, то заходились відновлювати пасіку. За зиму частину вцілілих вуликів вдалось відремонтувати. В них заселили бджолині сім’ї, які вдалось придбати на кошти гранту від міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps, яка працює у понад 40 країнах світу та з листопада 2023 року реалізує "Програму підтримки сільського господарства України" за підтримки Фонду Говарда Г. Баффета.

Пані Юлія за грантові кошти змогла придбати 15 бджолосімей, причеп для переміщення бджіл – бджоловіз, рамки для вуликів і вощину.

"Якби не це, цьогоріч ми б і весняного меду не побачили. У нас вся акація геть вимерзла, навіть на горіхах листя померзло. За 25 кілометрів ситуація була краща. Туди ми й повезли наших бджіл на причепі. Завдяки цьому змогли зібрати 1,5 тону меду", – розповіла пані Юлія.
Автор фото: Роман Базик

Станом на вересень 2024 року Mercy Corps отримала 4,050 заявок від малих та середніх фермерів. 563 з них вже відібрані на отримання допомоги.

Пані Юлія дізналась про програму від подруги, яка в Білій Криниці займається овочівництвом. Обидві не могли повірити у своє щастя, адже ніколи раніше не звертались за допомогою до міжнародних організацій.

"Інші мешканці села теж не вірили, утім побачивши, що ми отримали допомогу, люди теж стали подаватись. Унікально, що на відміну від інших організацій, Mercy Corps надає допомогу і домогосподарствам, не зареєстрованим у формі ФОП чи ТОВ. В нашому селі, сусідніх селах переважно такі люди і жили", – розповіла вона.

Олександр Гаврилов, менеджер з питань сільського господарства Mercy Corps додає:

Пряма мова
"Наша організація допомагає людям, які опинились у дуже складних обставинах. Коли вони бачать, що не залишились сам на сам зі своїми проблемами – це дуже часто для них є ковтком свіжого повітря. Допомога, яку ми надали пані Юлії та її родині, без перебільшення стала першим кроком до відновлення села, адже це підштовхнуло інших мешканців громади також зареєструватись на отримання допомоги й почати відновлювати свою сільськогосподарську діяльність. Попереду ще багато роботи, але ми віримо у силу маленьких дій – без них неможливе відновлення свого дому, господарства, села, регіону та усієї країни".

Mercy Corps допомагає фермерам, які постраждали від війни, у відновленні засобів до існування. Організація, за підтримки Фонду Говарда Г. Баффета, надає домогосподарствам та дрібним фермерам гранти в розмірі до $3,000, а також підтримує малі та середні бізнеси у сфері сільського господарства на суму до 75,000 доларів США. Зараз відкритий прийом заявок на отримання грантів для малого та середнього бізнесу, а з листопада будуть доступні нові можливості.

Mercy Corps надає допомогу у співпраці з місцевими громадськими організаціями та благодійними фондами – це дозволяє підсилювати їхню спроможність впливати на рішення, які стосуються розвитку сільського господарства у їхньому регіоні. Натомість ці організації діляться своєю експертизою й сприяють спрямуванню міжнародної допомоги туди, де вона найбільш потрібна. У Миколаївській області Mercy Corps співпрацює з благодійним фондом "Ласка", який займається сталим розвитком територіальних громад Миколаївщини.

Завдяки підтримці, яку отримала пані Юлія і щоденній важкій праці, на її пасіці вже 65 бджолосімей. Об'єми виробництва меду, утім, поки що не досягли і третини довоєнних. Удвох з чоловіком вони не опускають рук і вірять, що найкращі часи вже не за горами. Мріють, що в селі з'являться відділення українських поштових операторів і вдасться налагодити роздрібні онлайн-продажі меду. 

Український мед – перспективний напрям для експортерів. Він високо цінується в усьому світі. У 2012-2023 роки обсяги медового експорту зросли більш ніж у п’ять разів. Україна потрапила у першу п'ятірку експортерів і займає четверте місце після Китаю, Індії і Аргентини.

Тільки перші три місяці поточного року експорт меду становив понад 23 тис. т, що у грошовому еквіваленті дорівнює 44 млн дол.

Основний ринок збуту українського меду – ЄС, у вартісному еквіваленті в 2023 році приніс $112 млн – 92 % від загальних доходів. Найбільші обсяги продажів було здійснено до Німеччини, Польщі, Франції, Іспанії, Італії, Греції та Румунії.

Дуже важливо попри несприятливі умови зберегти в Україні бджільництво, що забезпечує стабільні валютні надходження до бюджету та доступ до європейського споживача.

Читайте також історію фермера з прифронтової Кам’янки про те як відновлювати господарство на своїй землі.

Програма підтримки сільського господарства України реалізується міжнародною гуманітарною організацією Mercy Corps за фінансової підтримки Фонду Говарда Г. Баффета. Цей спецпроєкт був підготовлений за фінансової підтримки Фонду Говарда Г. Баффета, однак погляди та думки, висловлені у матеріалах спецпроєкту, не обов’язково відображають погляди Фонду Говарда Г. Баффета.
© 2005-2024, Економічна правда. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Економічну правду".

"Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна". Назва агентства "Інтерфакс-Україна" при цьому має бути оформлена як гіперпосилання.

Матеріали з плашкою PROMOTED та НОВИНИ КОМПАНІЙ є рекламними та публікуються на правах реклами. Редакція може не поділяти погляди, які в них промотуються.

Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах.

Редакція не несе відповідальності за факти та оціночні судження, оприлюднені у рекламних матеріалах. Згідно з українським законодавством відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.
Частина третя

Фінансова допомога підприємствам малого та середнього бізнесу

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Пряма мова
"Моє особисте враження: малий та середній фермер не стільки боїться експортувати, наприклад, до країн ЄС, скільки не знає, які саме ресурси для цього йому будуть потрібні і які саме кроки потрібно здійснити. Зрозуміло, що далеко не кожен малий чи середній сільськогосподарський виробник може і хоче бути експортером, тим більше не кожен буде здатний вийти на такий конкурентний ринок як ЄС. Але, для тих, хто шукає такі можливості, має бути постійна «фонова» підтримка, і, в першу чергу, через якісну інформацію".

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.