Мед і вощина:
як фермер з Луганщини відродив справу на Дніпропетровщині й допомагає покращити бджолярство в Україні

18 жовтня 2024

Повномасштабна війна зруйнувала плани Романа Бурджанадзе побудувати найбільшу промислову пасіку на Луганщині. З охопленого війною Сіверськодонецька він зміг вивезти тільки родину, документи та акордеон 13-річного сина. 

У спільному спецпроєкті з Mercy Corps розповідаємо, як організація допомогла пану Роману не тільки відродити свою справу на Дніпропетровщині, а й реалізувати мрію – запустити власне виробництво вощини – чи не найважливішого складника у виробництві меду.  
Частина перша
Мед з "раю на Луганщині"
01
Частина друга
Життя з нуля на Дніпропетровщині
02
Частина перша

Мед з "раю на Луганщині"

Батько Романа Бурджанадзе приїхав в Україну з Грузії. Тут він зустрів його маму – українку з міста Лиман (раніше – Красний Лиман). В родині народилось троє дітей: пан Роман, його брат і сестра.

За освітою пан Роман – юрист, проте майже 12 років відпрацював промисловим альпіністом – виконував складні реставрації на висотках та трубах ТЕЦ. Робота була пов’язана з постійними відрядженнями. Пан Роман мріяв про спокійне життя і, коли з’явилась можливість, осів з родиною в селі Пристине (раніше – хутір Пристин), за 40 кілометрів від Сіверськодонецька (раніше – Сєвєродонецьк). Хутір був збудований поруч з узвишшям над Боровою, пагорб мав до річки дуже круте і високе, як стіна, урвище. Через цю особливість і виникла назва – Пристін, хутір при стіні. На північ від села річка Плотва впадає в Борову.

Пряма мова
"Нам дуже сподобалось місце. З одного краю хутора річка, а з іншого – височенна гора. Природа, краса, косулі, фазани. Крім нас там мешкало тільки дев’ять родин", – розповідає пан Роман.

На хуторі подружжя створило невеличку пасіку і вже за два роки збільшило кількість бджолосімей до 250. Качали до 10 тонн меду на рік. Мед експортували в Німеччину.

"На 2022 рік планували масштабувати пасіку до 750 бджолосімей. Ми мріяли бути найпотужнішою промисловою пасікою в Луганській області. Придбали земельну ділянку в селі Варварівка в Рубіжанській міській громаді, розглядали придбання ще одного земельного наділу", –  каже пан Роман. 

Сіверськодонецьк, де родина мала житло, а син Георгій відвідував школу – одне з найважливіших промислових міст Донбасу, центр хімічної промисловості України.

Автор фото: Ігор Єгоренков

На питання, як наважились будувати масштабний бізнес на Сході, де війна триває з 2014 року, пан Роман каже, що "ніколи не вірив у те, що вона дійде і до них".

У своїй родині він – перший бджоляр, до нього ніхто бджільництвом не займався. Зате бджолярів мав серед друзів. З одним з них дружив з 14-річного віку. Ще хлопцем часто бував на пасіці його родини.

"Я дуже люблю мед і можу за один раз дуже багато з’їсти. Лікарі, щоправда, відмовляють. Кажуть, що стільки мені не можна", –  всміхається він. 
Частина друга

Життя з нуля на Дніпропетровщині

На початку повномасштабної війни родина Бурджанадзе перебувала в Сіверськодонецьку.

Пряма мова
"Вже на другий день війни було зрозуміло, що на пасіку в Пристине в’їхати неможливо. Опинилась під окупацією і Варварівка. Ми в той момент нічого не розуміли. Російські війська підходили під Сєвєродонецьк (нині – Сіверськодонецьк – ред.). Ми чули, що на Київ відбувається наступ", – згадує пан Роман.

Каже, що дослухався до голови Луганської ОДА, який радив людям евакуюватись до Дніпра. З Сіверськодонецька забрав дружину, батьків, дитину, усіх родичів. Хлопцям, з якими працював у місті, лишив автомобіль, запаси палива, щоб вони могли вивезти якомога більше людей. Зі складу в місті, де зберігалось майже 550 вуликів і матеріали для бджільництва, не взяв нічого.

Згадує, що коли бої вже йшли на вулицях Сіверськодонецька, його знайомий зміг потрапити в напівзруйноване місто і забрати з домівки їхні документи та акордеон 13-річного сина.

"Син грав на акордеоні з п’яти років – був призером музичних конкурсів у Молдові, в Іспанії. І повертаємо ми йому акордеон – а дитина: «Ні, батя, я не хочу, я взагалі більше не гратиму». Записався в секцію боксу і вже за півтора року виборов перше місце на чемпіонаті Дніпра. Зараз готується до турніру міста в жовтні, мріє взяти участь в чемпіонаті України", – розповів пан Роман.

Наразі в тимчасово окупованому Сіверськодонецьку Луганської області майже третина будівель не підлягає відновленню, не працює жодна школа, майже всі будинки не опалюються, у місті немає ні води, ні електрики. 

У Булахівці – селі у Павлоградському районі Дніпропетровської області – пан Роман з родиною оселився в будинку місцевої жительки. Вона лишила оселю родині з Луганщини, а сама виїхала до Німеччини.

Одразу по приїзду в Булахівку родину Бурджанадзе спіткала біда – в батька пана Романа стався інсульт.

"Все через ці події. Він довго лежав в лікарні, потім проходив реабілітацію: вчили його наново ходити, говорити", – розповів пан Роман.
Автор фото: Ігор Єгоренков

Чоловік переміг недугу і зараз допомагає синові на пасіці.

"Це ж не так просто – в один день залишитись без всього, для чого ти працював все життя… Можливо у 30 чи 40 років люди не настільки вразливі. Батькові 69, він все дуже гостро сприйняв", – додає пан Роман. 

У Булахівці родина відновила пасіку: купували вживані вулики, потроху розширювались. Зараз мають вже 30 бджолосімей, але планують збільшити їх кількість до 100. Пан Роман каже, що на Луганщині переважно збирали соняшниковий мед, а на Дніпропетровщині – більше акації, тому і мед тут інший. 

"Бджолярі, які, як і ми, виїхали з окупованих територій, живуть єдиною спільнотою. Усі один одного підтримують, допомагають", – поділився пан Роман. 

За його словами, справжнім лідером їхньої спільноти є провідний менеджер з сільського господарства міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps Руслан Марков. Він займався розвитком бджільництва на Луганщині понад 10 років. Керував напрямом підтримки медового бізнесу в одному з проєктів міжнародної технічної допомоги, проваджував програми професійної підготовки бджолярів у місцевих аграрних навчальних закладах та очолював місцеву сільськогосподарську дорадчу службу.

Пряма мова
"Після повномасштабної війни пан Руслан багато допомагає бджолярам, які виїхали з окупованої території – кому порадою, кому справою. У нашому чаті у вайбері він розповів про програму підтримки фермерів та підприємців в Україні від міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps. Я звернувся, до них як релокований підприємець і отримав таку велику допомогу, про яку навіть і не міг мріяти", - розповів пан Роман.

На момент звернення до організації пан Роман вже заснував виробництво вощини, про що мріяв ще на Луганщині, до початку повномасштабної війни. 

Вощина – це тонкий восковий лист, у якому з двох сторін видавлені воскові шестикутні чарунки. Вона допомагає бджолам швидше відбудовувати стільники. У природі натуральна вощина – це стільник, який служить для накопичення меду чи перги, а також вирощування бджолиного розплоду. 

"Придбати для промислової пасіки достатні об’єми якісної вощини – для українських бджолярів чи не найголовніша проблема. На Луганщині її виробляли дуже мало, тому одночасно зі збільшенням пасіки ми мріяли запустити власне виробництво вощини", – розповів пан Роман. 

Каже, що нині чимало недобросовісних виробників при виготовленні вощини використовують дешевий парафін, додають інші хімічні сполуки. Через це бджоли хворіють, а їх розплід погано розвивається.

"Якщо хоча б частинка нафтопродуктів, тобто парафіну, у вощині є, бджоляр недоотримує до 10 кілограмів меду від кожної бджолосім’ї. Коли їх в тебе 250, або 500, або тисячу, то це непогана така сума виходить, яку не доотримуєш через неякісну вощину", – каже пан Роман.

На своєму виробництві в місті Самар (раніше – Новомосковськ) бджоляр практикує перероблення воску на вощину на очах у колег – каже, що йому приховувати немає чого. Заснувати виробництво хотів у Булахівці, де знайшов закинуті з 2000-х приміщення колишньої їдальні закритого перед тим пологового будинку. Пан Роман готовий відремонтувати приміщення власним коштом, але вже майже два роки не може отримати їх від селищної ради. Через це орендував комерційні приміщення в місті Самар. 

Автор фото: Ігор Єгоренков

На кошти гранту від Mercy Corps бджоляр зміг придбати машину для плавлення воску, машину, що утворює стрічки, тепловий насос. 

"Завдяки устаткуванню, придбаному за кошти гранту від Mercy Corps, ми змогли збільшити об’єми виробництва майже у 2,5 раза. До того працювали через день. День працюємо, а наступного дня чистимо плавильну машину. Тепер, коли машини дві – одна працює, другу ми чистимо. Завдяки цьому збільшили об’єми виробництва до 500 кг з попередніх 300 кг", – каже пан Роман. 

Закуповують вощину на його підприємстві не тільки бджолярі з Дніпропетровщини й Кривого Рогу, а й із заходу України, з Одеси, Києва. Пан Роман має план, як розпочати постачання і на європейський ринок. 

Руслан Марков, провідний менеджер з сільського господарства Mercy Corps, про якого згадував пан Роман, каже: 

Пряма мова
"Коли ми визначаємо, хто із заявників з малого та середнього бізнесу отримає допомогу нашого проєкту, то обов’язково враховуємо, чи ця допомога матиме позитивний вплив на інші домогосподарства. Вощина, яку виготовляє пан Роман – це те, що дуже потрібно іншим бджолярам для швидкого відновлення пасік, що постраждали від війни. 

Без підтримки бізнес-ідеї пана Романа місцеві бджолярі вимушені б були купувати вощину сумнівної якості із непередбачуваними результатами для відновлення їх пасік. Натомість тепер вони мають змогу отримувати якісний продукт, створений в Україні, з їх чистого воску без додавання будь-яких домішок за їх особистого контролю якості. Це – важлива передумова подальшої сертифікації пасік як органічних. Продукція таких пасік дуже цінується зараз у світі. Це допоможе відновити українське бджільництво та зробити його більш прибутковим напрямом самозайнятості сільського населення".

Виробництво високоякісної вощини на сучасному устаткуванні допомагає збільшити виробництво меду – основного джерела доходів наших бджолярів та основного експортоорієнтованого продукту їх пасік. Окрім того, це стимулює воскопереробні підприємства конкурентів ставати кращими. 

"Чим більше конкуренція, тим якісніша продукція. Нам місцеві часто кажуть, що як тільки ми відкрились і масштабували виробництво, в інших підприємств якість вощини значно покращились. На жаль, не у всіх", – сказав пан Роман.

Грант від Mercy Corps – це його перший досвід роботи з міжнародною організацією.

"Звісно, мав сумніви й до кінця не вірив, що зможемо отримати таку потужну допомогу. Адже, ми так собі міркували: в країні війна – бронежилети потрібні, каски, хто стане допомагати бджолярам? Були вражені", – зізнається бджоляр. 

Програму підтримки сільського господарства України (UASP) міжнародна гуманітарна організація Mercy Corps реалізує з листопада 2023 року. В її межах домогосподарствам, дрібним фермерам, а також малому та середньому бізнесу надається допомога у відновленні діяльності та подоланні наслідків війни. 

Наразі відкрито приймання заявок на отримання грантів для малого та середнього бізнесу – середній розмір допомоги становить $75 000, а з листопада будуть доступні нові можливості.

Mercy Corps надає допомогу у співпраці з місцевими громадськими організаціями та благодійними фондами, аби підсилювати їхню спроможність впливати на рішення, які стосуються розвитку сільського господарства в їхньому регіоні, та спрямовувати міжнародну допомогу туди, де вона найбільш потрібна. У Дніпропетровській області Mercy Corps співпрацює з громадською організацією "Рада жінок-фермерок" – спільно з нею був наданий грант і пану Роману.

Автор фото: Ігор Єгоренков

Від міжнародної організації пан Роман отримав також мінізавод з перероблювання мерви, або пасічної витопки, – продукту, який залишається після перетоплювання бджолиних стільників і містить певний відсоток воску. Устаткування дозволяє переробляти мерву на бджолярський віск з потужністю до 70 тонн на рік. На ньому також можна виробляти супутній продукт – паливні брикети. 

Розгорнути перероблення мерви пан Роман поки що не може – не має вільних приміщень в Самарі. Натомість в Булахівці – не може добитись виділення "заброшок" через пасивність сільради. 

"Не маю приміщення, де розвернути мінізавод. До мене приїжджали представники Mercy Corps – кажуть: «Ну показуй Рома, що тобі вдалось з мінізаводом». А що я покажу, як він ще розібраний? 

В Новомосковську (нині місто Самар –
ред.) я не можу його запустити, бо там не вистачає місця. А в Булахівці я вже два роки в сільраду ходжу. Ми звертались до них з проханням виставити ці приміщення на аукціон – готові їх придбати. Аукціон не проводять, бо виявляється я письмову заяву не написав і все почалось по новому колу. 

Комісія, яка на наше прохання виїжджала до тих приміщень, дала заключення, що вони перебувають в аварійному стані. Скоро взагалі впадуть, якщо нічого не робити"
, – обурюється пан Роман.  

Найбільша мрія родини Бурджанадзе – повернутись додому, у "рай на Луганщині", продовжити розпочату справу. Пан Роман бачить майбутній розвиток в потужній співпраці з іншими бджолярами, які нині долають труднощі разом з ним.

Пряма мова
"Я планую і вощину, і пасіку, розвиток в Україні. Головне, щоб наш Сєвєродонецьк (нині – Сіверськодонецьк – ред.) звільнили від загарбників і ми туди повернулися. Я знаю, що роботи буде чимало, але після перемоги у нас там все буде добре", – каже пан Роман. 

На питання чи не розглядав переїзд за кордон, каже, що звідти далеко буде вертатись до рідного дому, а от з Дніпропетровщини до Сіверськодонецька всього 300 кілометрів.

Станом на вересень 2024 року Mercy Corps отримала 4,050 заявок від домогосподарств, які займаються сільськогосподарською діяльністю та дрібних фермерів. З них – 563 вже відібрані на отримання гранту, з яких 509 отримали кошти.

Читайте також історію фермера з прифронтової Кам’янки про те як відновлювати господарство на своїй землі та історію бджолярки про те як в умовах війни виживають українські бджолярі.

Програма підтримки сільського господарства України реалізується міжнародною гуманітарною організацією Mercy Corps за фінансової підтримки Фонду Говарда Г. Баффета. Цей спецпроєкт був підготовлений за фінансової підтримки Фонду Говарда Г. Баффета, однак погляди та думки, висловлені у матеріалах спецпроєкту, не обов’язково відображають погляди Фонду Говарда Г. Баффета.
© 2005-2024, Економічна правда. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Економічну правду".

"Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна". Назва агентства "Інтерфакс-Україна" при цьому має бути оформлена як гіперпосилання.

Матеріали з плашкою PROMOTED та НОВИНИ КОМПАНІЙ є рекламними та публікуються на правах реклами. Редакція може не поділяти погляди, які в них промотуються.

Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах.

Редакція не несе відповідальності за факти та оціночні судження, оприлюднені у рекламних матеріалах. Згідно з українським законодавством відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.
Частина третя

Фінансова допомога підприємствам малого та середнього бізнесу

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Пряма мова
"Моє особисте враження: малий та середній фермер не стільки боїться експортувати, наприклад, до країн ЄС, скільки не знає, які саме ресурси для цього йому будуть потрібні і які саме кроки потрібно здійснити. Зрозуміло, що далеко не кожен малий чи середній сільськогосподарський виробник може і хоче бути експортером, тим більше не кожен буде здатний вийти на такий конкурентний ринок як ЄС. Але, для тих, хто шукає такі можливості, має бути постійна «фонова» підтримка, і, в першу чергу, через якісну інформацію".

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.