Кредит для ФОП без зайвих стресів: як залучити кошти на відкриття та розвиток власної справи

За підтримки Sense Bank
06 вересня 2024
Відкриття власної справи завжди пов’язане з непевністю. І головним стресовим фактором зазвичай є гроші на заснування і розвиток підприємства. Чим більш амбітний проєкт, тим менше шансів, що молодий підприємець може профінансувати його "з кишені".
На щастя, навіть в умовах повномасштабної війни держава та банківський сектор пропонують чимало рішень для доступного фінансування – різноманітні кредитні програми, складені спеціально для потреб бізнесу.
Банківські кредити можуть бути корисними для будь-якої компанії, яка потребує фінансової підтримки. Особливо актуально це може бути для підприємців, які тільки починають свою діяльність або перебувають на етапі розвитку, а також для малого й середнього бізнесу.
Переваг у фінансових інструментів, що пропонуються для підприємців, є безліч. Щоб відкрити власну справу, не потрібно чекати, поки назбирається стартовий капітал, позичати у знайомих чи продавати майно. Програма кредитування підбирається індивідуально, відповідно до конкретних потреб підприємця. Деякі програми можна комбінувати, щоб отримати найвигідніші умови. Відсоткова ставка може варіюватися залежно від розміру підприємства: чим менший розмір бізнесу, тим менше треба буде платити. А погашення кредиту відбувається у досить комфортному режимі.
Недолік лише один – кредити для бізнесу поки що не можна отримати онлайн. А втім, всі найголовніші моменти можна вирішити протягом одного візиту до банку. Тож якщо ретельно підготуватися, продумати свій бізнес-план та зібрати необхідні документи, кошти на розвиток бізнесу будуть доступними вже дуже скоро.
Про тонкощі кредитування для бізнесу розповідаємо у спільному проєкті "Економічної правди" та Sense Bank.

Кредити для ФОП – інструмент, що допомагає подолати виклики сьогодення

Вже понад 2,5 роки українські бізнеси показують неймовірні результати в умовах, що здаються майже неможливими. За час великої війни підприємці змогли відновити, перезапустити, масштабувати свої справи. А багато хто наважився на відкриття нових підприємств з нуля.
Кожне підприємство, що працює та сплачує податки – це величезний вклад в економічну, фінансову та оборонну стабільність країни. А отже, у підтримці та розвитку бізнесу передусім зацікавлена держава. З іншого боку, кожне нове підприємство – це новий потенційний клієнт для українських банків. А отже, банківський сектор також зацікавлений у процвітанні вітчизняного бізнесу.
Цей інтерес реалізується у створенні різноманітних програм з підтримки підприємців, де часто держава та банківський сектор діють спільно. Та, крім того, українські банки мають й ексклюзивні лінійки фінансових пропозицій для бізнесу. Використовуючи ці інструменти, підприємець, як правило, сплачує мінімальні відсоткові ставки та комісії, але отримує величезні переваги, що дозволяють розвивати бізнес вже тут і зараз, не чекаючи на накопичення капіталу.
Яна Шумунова, в.о. директора малого та середнього бізнесу Sense Bank
"Додаткове фінансування для бізнесу, в тому числі й кредитне на пільгових умовах – це інструмент розширення своєї справи та реальна можливість масштабувати своє підприємство. Особливо сьогодні, в таких складних для бізнесу умовах воєнного стану, кредитні гроші допомагають ФОПам подолати виклики сьогодення. Збільшення оборотного капіталу, придбання нового устаткування, встановлення енергогенеруючого обладнання та багато інших можливостей доступні мікро- та малому бізнесу завдяки кредитуванню", – розповідає в. о. директора малого та середнього бізнесу Sense Bank Яна Шумунова.
Банківські кредити можуть стати важливим джерелом фінансової підтримки для будь-якої компанії, що потребує коштів для розвитку. Вони особливо актуальні для підприємців, які володіють малими та середніми бізнесами. Отже, кредитні кошти доступні не лише для великих корпорацій, але й для маленьких компаній, що оформлені в статусі фізичної особи-підприємця.
"Фізичні особи-підприємці, як і будь-який інший за своїми розмірами бізнес, потребують додаткової фінансової підтримки для розвитку. Для ФОПів доступні всі кредитні продукти Sense Bank, які є у розпорядженні юридичних осіб. Насамперед це державні програми, зокрема, «Доступні кредити 5-7-9%». Крім того, у банку представлено доволі широку лінійку партнерських кредитних програм. Так, досить успішними є програми, направлені на енергонезалежність та інвестиційні потреби фізичних осіб-підприємців", – зазначає Яна Шумунова.

"5-7-9" – рішення для бізнесів, що хочуть розвиватися

Державна програма кредитування "Доступні кредити 5-7-9", що реалізується в межах Урядової програми, добре знайома підприємцям і має великий попит серед них. Найкраще вона підходить для бізнесів, які вже певний час працюють і відчувають потребу в розвитку. 
Гроші можна залучити на інвестиційні цілі або для поповнення оборотного капіталу. Прикладом інвестицій може бути придбання чи модернізація основних засобів виробництва, придбання нежитлової нерухомості, купівля франчайзингу, ремонт приміщень виробництва.
Серед плюсів програми "5-7-9" – готовність держави підтримувати бізнеси, що зіткнулися з кризою через війну. Програма розрахована на підтримку підприємств, що знаходяться в зоні високого воєнного ризику, а також відбудову бізнесу, пошкодженого внаслідок бойових дій. Щоб залучити кошти на відновлення, підприємець має надати відповідні документи: акти руйнувань та пошкоджень із зазначенням причини, акти пошкодження або знищення рухомого майна, витяг з Єдиного реєстру з досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження тощо. Звернутися за коштами можна навіть у тому разі, якщо підприємець не має можливості надати майно під заставу.
Розраховувати на підтримку держави найперше можуть підприємства зі сфери переробної промисловості, а також компанії, що здійснюють енергосервіс для підвищення енергоефективності об’єктів державної та комунальної власності або експлуатують генеруючі установки, що не користуються "зеленим" тарифом чи іншими додатковими преференціями.
За словами Яни Шумунової, серед ФОПів наразі гострішою потребою є саме поповнення оборотного капіталу, аніж інвестиції в розширення бізнесу.
"Так, саме на такі потреби придає близько 70% від усіх заявок, що надходять від ФОПів до Sense Bank на отримання кредитування", – наголошує в. о. директора малого та середнього бізнесу Sense Bank.
Однак сума, яку можна залучити на ці цілі за державною програмою, має певні обмеження.
"Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» дозволяє фінансувати бізнес з процентною ставкою від 1% річних, але максимальна сума кредиту на поповнення обігових коштів за стандартною ціллю віднедавна становить максимум 5 мільйонів гривень", – зазначає Яна Шумунова.
Бізнес, що потребує більших вливань, ймовірно співпрацюватиме з банком за іншими програмами.

Обираємо програму кредитування під свої потреби

Банківська установа, що зацікавлена в успіхах своїх клієнтів, завжди допоможе обрати саме ті умови кредитування, які будуть оптимальними для того чи іншого випадку. Так, кредитування може бути здійснено як традиційний кредит для бізнесу, кредитна лінія, причому як відновлювальна, так і навпаки – невідновлювальна, овердрафт або будь-яка інша програма банку. Фінансова установа та підприємець разом пропрацьовують всі доступні варіанти, щоб обрати найкращий.
Як відзначають у Sense Bank, дуже часто підприємці кредитуються за програмою, що має дуже просту й промовисту назву "Кредит на розвиток бізнесу". Ця програма дозволяє здійснювати великі одноразові покупки або робити поетапні оплати, отримуючи кошти одним траншем чи в межах відновлювальної кредитної лінії.
"Якщо говорити про найпоширеніші умови, то у випадку з необхідністю поповнення оборотного капіталу, позика надається терміном до трьох років. Якщо клієнт потребує додаткових коштів на інвестиційні цілі – то строк кредиту становить до п’яти років. Максимальна сума коштів, яку може отримати ФОП у вигляді без заставного кредиту – це 7,5 мільйона гривень", – розповідає Яна Шумунова.
Кожен малий підприємець за час бізнес-активності хоч раз стикався з раптовими непередбачуваними видатками. Зламалася кавова машина в кав’ярні чи знадобилися додаткові кошти для купівлі товару? Так, неприємно. Але зручне рішення існує. Для покриття непередбачуваних витрат чи здійснення дрібних розрахунків з метою запобігання касових розривів підприємець може скористатися програмою "Овердрафт". Максимальний ліміт овердрафту – 40% від середньомісячних чистих оборотів, а комісія знімається лише одноразово, при оформленні послуги. Суть програми – бути простим і корисним інструментом на випадок незапланованих витрат.
Для тих, хто зайнятий в аграрному секторі, що лишається рушієм української економіки, може бути корисною програма "Кредит на придбання основних засобів". Кошти можна використати на купівлю транспорту, обладнання чи комерційної нерухомості. Програма доступна як для юридичних осіб, так і для ФОПів. Завдяки умовам програми, підприємець може оплатити кредитними коштами до 80% від вартості нової сільгосптехніки та нового транспортного засобу, а також до 60% від вартості сільгосптехніки та транспортного засобу, що були у використанні. Графік погашення кредиту адаптований до стадій виробничого чи сільськогосподарського циклу.

Енергоефективність для бізнесу: важливий вклад у стійкість підприємства

Після численних обстрілів, яких зазнала українська енергосистема, підприємці готуються до складного опалювального сезону. Наявність світла і тепла взимку багато в чому залежатиме від зусиль, докладених до забезпечення автономного енергопостачання. Але йдеться не лише про короткострокові результати. Бізнес, який вкладається в енергоефективність та енергонезалежність, завжди матиме переваги й нижчі витрати.
Отже, для підприємців, що дбають про енергозабезпечення, у липні 2024 року була запущена програма "Джерело енергії". Метою ініціативи є розв’язання нагальних проблем з електропостачанням, відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури та розвиток альтернативних джерел генерації живлення.
Після погодження бізнес отримає разовий кредит у межах невідновлюваної кредитної лінії терміном до 60 місяців, який можна використати на покриття 70% вартості проєкту (включно з будівельними, проєктно-монтажними роботами, послугами доставлення обладнання тощо) або 100% вартості обладнання.
Залучені кошти допоможуть реалізувати майже будь-який енергетичний проєкт, покриваючи закупівлю обладнання і будівництво генераційних чи когенераційних установок для виробництва тепла та електроенергії. Йдеться про газотурбінні та газопоршневі електростанції, біогазові генераційні установки, котельні на біомасі для виробництва тепла, сонячні та вітряні електростанції, системи накопичення електричної енергії, теплові насоси, генератори, інвертори, а також інші складники для використання в системах енерго- та теплопостачання. Крім того, фінансування можна витратити на заміну та модернізацію вже наявного обладнання (котлів, малопотужних турбін, виробничого обладнання тощо) і підвищення енергоефективності підприємств.
Графік погашення кредиту індивідуальний, адаптований до потреб клієнта. Можливе відтермінування погашення основної заборгованості на період реалізації проєкту. Крім того, для досягнення кращого результату, дану програму можна поєднувати із "Доступними кредитами 5-7-9%".

Чи потрібен кредит маленьким ФОП?

Будь-який підприємець прагне розвитку. І коли настає час розширювати чи оновлювати свою справу, кредит стає найпростішим і найдоступнішим інструментом для здійснення відповідних інвестицій. Додаткові кошти можна використати з користю незалежно від розміру підприємства – все залежить від конкретних намірів самого підприємця.
Банківський сектор ставить за мету сприяти вітчизняному бізнесу в доступі до кредитування. Це й зрозуміло: від успіхів клієнтів залежить успіх самого банку. Навіть в умовах війни процедура отримання фінансування є максимально нескладною й займає небагато часу.
"Для отримання кредиту ФОП повинен визначитись, за якою програмою буде отримано позику. Після обрання кредитного продукту підприємцю треба пройти стандартну процедуру з фізичним візитом у відділення Sense Bank та наданням необхідних документів. Зокрема, мова йде про фінансову звітність фізичної особи-підприємця. Останнє потрібно для здійснення фінансово-економічного аналізу та прийняття відповідного рішення по кредиту. Ми детально аналізуємо стан справ у бізнесі та приймаємо рішення про розмір кредиту, виходячи з реальної кредитоспроможності бізнесу", – розповідає представниця Sense Bank Яна Шумунова.
Банки зацікавлені в партнерстві з фізичними особами-підприємцями, адже у кризові часи ФОП лишається фундаментом української економіки. Статус ФОП легко відкрити, вести та розвивати, забезпечуючи робочі місця та сплачуючи податки до бюджету.
Банківський сектор, зі свого боку, чує потреби підприємців. Так з’явилися сервіси, що допомагають сплачувати податки та подавати звітність, безліч онлайн-послуг та навіть можливість перетворити свій смартфон на платіжний термінал. Наступний етап, на який варто очікувати, це розвиток онлайн-кредитування для бізнесу.
"Сектор ФОП, як і будь-який сектор бізнесу, дуже динамічний та стрімко змінюється. Разом з ринком змінюємось і ми, банки. Тим більше з таким рівнем диджиталізації та якістю цифрових послуг, як в Україні. Сьогодні можна стверджувати, що майбутнє ринку кредитування фізичних осіб-підприємців лежить саме в діджитал просторі та в максимальній кількості онлайн-послуг", – наголошує Яна Шумунова.
© 2005-2024, Економічна правда. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Економічну правду".

"Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна". Назва агентства "Інтерфакс-Україна" при цьому має бути оформлена як гіперпосилання.

Матеріали з плашкою PROMOTED та НОВИНИ КОМПАНІЙ є рекламними та публікуються на правах реклами. Редакція може не поділяти погляди, які в них промотуються.

Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах.

Редакція не несе відповідальності за факти та оціночні судження, оприлюднені у рекламних матеріалах. Згідно з українським законодавством відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.