Зазвичай мешканцям сільських громад важко знайти роботу, а продукцію, яку вони виготовляють, — молоко, ягоди, городину, — як правило скуповують за копійки. Підприємець із невеликого села Сергіївка, що на Полтавщині, Володимир Опришко, своєю працею змінює усталену роками парадигму.
Сім’я підприємця забезпечує роботою близько 40 місцевих мешканців, та купує у селян молоко, овочі та фрукти за трохи вищими цінами, ніж у інших громадах.
У Сергіївці Володимир Опришко разом із родиною відкрив пекарню, сироварню та кондитерський цех. Також він має у громаді кілька продуктових магазинів. Продукцію купують далеко за межами села, а хліб возять навіть у сусідню Сумську область.
Частину обладнання на розвиток бізнесу підприємець придбав за кошти державної грантової програми Власна Справа, яка впроваджується Міністерством економіки України за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".
Економічна правда в рамках спецпроєкту розповідає історії підприємців, які відкрили новий або розширили свій бізнес завдяки державній підтримці.
Тоді ж він згадав про свою давню мрію — випікати хліб. Із фінансуванням на першому етапі допомогла місцева громада, яка виділила з бюджету частину грошей через фонд підтримки підприємництва. Володимир Опришко доклав ще частину коштів зі своїх заощаджень і відкрив невелику пекарню.
Спочатку там була встановлена лише одна піч, у якій за день випікали до 100 хлібин. Хліб продавали через сільський магазин.
Згодом підприємець почав розвозити хліб по сусідніх селах. Бізнес виявився прибутковим, тож Володимир Опришко вирішив розширити його — придбав другу піч, а згодом і третю.
Випікали уже близько 400 хлібин на день і розвозили його двома автомобілями по довколишніх селах.
Також розширили і асортимент продукції — крім десятка різновидів хліба почали випікати пиріжки.
За рік до війни підприємець виграв грант на суму близько 2 мільйонів гривень. За ці кошти повністю модернізували обладнання пекарні і сироварні.
Підприємець збільшив обсяги виготовлення продукції. Також у громаді створили кооператив до якого входять близько 300 місцевих мешканців. Люди здають на переробку Володимиру Опришку садовину, городину, молоко.
Фрукти і ягоди заморожують, роблять варення, яке згодом використовують для кондитерських виробів, йогуртів. Овочі, такі як капусту, солять і консервують і також використовують для випічки.
У пекарні випікають близько 30 видів хліба, близько 15 різновидів здоби, пиріжки.
Технологічні процеси у сироварні, яку відкрили у 2019 році, налагоджували самостійно.
У сироварні виготовляють переважно м’які сири — адигейський, панір, кисломолочний, сметану, молоко, йогурти, плавлений сир, згущене молоко, масло. Спочатку переробляли невеликий обсяг молока. Зараз обсяги переробки — близько пів тонни на день.
Один із сирів сергіївської сироварні у 2022 році навіть здобув "бронзову" відзнаку на міжнародному конкурсі World Cheese Awards в Англії, де були представлені понад 4 тисячі видів сиру з 42 країн світу.
Більшу частину продукції з сироварні продають через мережу власних продуктових магазинів, яких зараз є сім. До сіл, де немає магазину, продукцію привозять тричі на тиждень, де її продають прямо з автомобіля.
Пекарня і сироварня не зупиняла роботу навіть у найбільш критичний період війни.
Після початку війни почалися проблеми із борошном та пальним, на яке відразу почали зростати ціни, а потім взагалі почався дефіцит. Пекарня пережила початок війни завдяки запасливості власника.
Довелося швидко шукати борошно. Тоді він обдзвонив 5-6 млинів, із якими співпрацював до війни та домовився про постачання борошна.
Через те, що більшість схожих підприємств у регіоні на початку війни не працювали, обсяги виробництва продукції у сироварні та пекарні Володимира Опришка збільшилися у 2-3 рази. У пекарні звузили асортимент до 2 видів хліба, якого випікали близько 4 тисяч хлібин за зміну.
Також збільшилися обсяги переробки молока. Фермери самі привозили його із сусідніх громад на переробку, бо місцеві переробні потужності припинили роботу.
Підприємець був одним із перших серед мешканців району, хто став учасником грантової програми від держави "Власна справа". Кошти він отримав на закупівлю обладнання для кондитерського цеху.
Аби швидко запустити виробництво, на роботу запросили кондитера з досвідом і взяли ще кілька нових працівників. Усю продукцію продають через власну мережу магазинів.
За умовами грантової програми, кошти не потрібно повертати, якщо грантоотримувач візьме на роботу мінімум двох працівників і впродовж трьох років покриє цю суму сплаченими податками. Умови участі, за словами підприємця, теж дуже прості — грантова заявка заповнюється через Дію за 20 хвилин. Захист проєкту відбувається онлайн, а кошти на обладнання надходять на банківський рахунок впродовж кількох тижнів.
Підприємець має амбітні плани щодо розширення бізнесу. Цього року він взяв в оренду приміщення площею 150 кв. м. куди планує перевезти сироварню. Каже, що є потенціал і для збільшення збору молока.
Місцеві заготівельними платять мешканцям 8 грн за літр. Бізнес Володимира Опришка має ще й соціальну місію, тому він купує молоко на дві гривні дорожче. В таких умовах проблем із нестачею молока для Сергіївської сироварні не буде.