В Україні цьогоріч врожай картоплі зріс на 50%: в інституті картоплярства назвали причини
В Україні в сезоні-2025 врожай картоплі є на 50% вищим за тогорічний.
Про це повідомив директор інституту картоплярства Микола Фурдига, передає "Інтерфакс-Україна".
Він пояснив 50% зростання тим, що площі під картоплею цьогоріч зросли на 25% проти минулого року, завдяки сприятливим погодним умовам врожайність також була більшою на четвертину.
"Порахувати, скільки ми виробляємо картоплі, дуже просто. Якщо середня відпускна з господарств ціна становить 8 грн/кг, а минулого року вона становила 20 грн/кг, то маємо, думаю, на 50% більше продукції: виробничі площі розширилися на 25% і врожай завдяки погодним умовам зріс на 25%", - сказав він.
Фурдига зауважив, що Україна не потребує такого обсягу вирощеної картоплі навіть у разі її глибокої переробки (на чіпси та крохмаль – ред.).
Коментуючи імпорт Україною у 2024-2025 маркетинговому році картоплі в обсязі понад 123 тис. тонн, науковець пояснив, що цей рекордний обсяг був викликаний нестандартними погодними умовами 2024 року (в Україні була "рекордна" посуха – ред.).
Тому держава вимушена була імпортувати картоплю для задоволення внутрішніх продовольчих потреб.
Нагадаємо:
У 2024 році через несприятливі погодні умови та зокрема посуху Україна отримала врожай картоплі на 18% менший, тобто на 4 млн тонн - приблизно 17,36 млн тонн, проти 21,36 млн тонн у 2023 році.
Україна в січні-жовтні 2025 року імпортувала 123,14 тис. тонн картоплі, що в 5,1 раза більше відносно аналогічного періоду минулого року.