Хто з європейців найбільше приторговує з Росією
Weekly charts

Хто з європейців найбільше приторговує з Росією

ЕП проаналізувала відкриті торгові дані і виявила, що деякі країни ЄС – "друзі України" – частково перенаправили торгівлю з Росією через Білорусь, на кордоні з якою в останні роки розбудована відповідна інфраструктура.
Середа, 21 серпня 2024, 13:00 -

На початку великої війни Європейський Союз заборонив експорт у Росію продукції подвійного та військового призначення, а також ввів деякі інші обмеження на торгівлю та передавання технологій. Загальна оціночна вартість такої продукції сягнула 48 млрд євро на рік. Це 54% експорту з ЄС до РФ до лютого 2022 року.

Хоча про повне торгове ембарго не йшлося, зараз можна побачити, як за понад два роки це змінило торговий ландшафт у відносинах між Євросоюзом та Росією.

Економічна потужність членів ЄС різна. Деякі, як Німеччина, щомісяця торгували з РФ на мільярди євро, інші – на лічені десятки мільйонів. Щоб порівняти ці країни між собою і побачити відмінності, усі показники країн нормалізовані (від мінімуму до максимуму для кожної окремої держави).

На прикладі Словенії це виглядає так. Ця країна після 24 лютого 2022 року і в наступні 25 місяців (відкриті дані UN Comtrade за квітень 2024 року) збільшила середньомісячну торгівлю з РФ до 102 млн дол проти 83 млн дол, які були за попередні два роки до великої війни. Приблизно половина цього об'єму – фармацевтичний експорт від місцевого гіганта КРКА.

Реклама:

Зміни середньомісячного експорту країн ЄС до РФ до та після вторгнення

Усі інші країни ЄС, крім Словенії та Хорватії, зменшили середньомісячну торгівлю. Серед тих, хто найменше скоротив операції з РФ, – країни Балтії. Так, середньомісячний експорт Латвії та Естонії до Росії зменшився лише на 12-16% порівняно з 2020-2021 роками. Майже половина експорту – тваринні жири, олія та напої.

Це навіть породило в ЗМІ термін "віскігейт", коли виявилося, що через балтійців світові виробники продовжили постачати західний алкоголь та елітні напої до країни-агресора.

На другому місці за обсягами експорту менш невинна категорія – продукція машинобудування включно з оптикою. Це відбувається паралельно з новинами, що "країни Балтії активно готуються до вторгнення Росії".

У більшості країн ЄС експорт до РФ у 2024 році становив 1-10% того, що було у 2021-2022 роках (100%).

У цю гру можна грати удвох. Як Польща заробляє на експорті агропродукції в Україну

Картина стає менш оптимістичною, якщо подивитися на союзника РФ Білорусь. Є пів десятка країн ЄС, які суттєво збільшили туди свій експорт. Як показало одне з попередніх розслідувань, ця держава так само пропорційно збільшила експорт до Росії.

Отже, деякі європейські країни вирішили використати Білорусь як транзитну базу для продовження торгових відносин з Кремлем. На неї було накладено менше санкцій та обмежень, ніж на РФ, і до неї прикута менша увага громадськості. Сам білоруський диктатор радо допомагає зберігати європейським "партнерам" обличчя і заробляє гроші, для чого активно розбудовував сухопутну інфраструктуру.

З боку Білорусі це логістичний хаб "Кам'яний Лог – Белтаможсервіс" на кордоні з Латвією (на малюнку). Він побудований у 2019-2021 роках попри напружені відносини з ЄС і влаштовану Лукашенком міграційну кризу.

2019
2021

З боку Литви – прикордонний пункт Medininkai, розбудова якого почалася у 2021 році, а завершилася після початку великої війни. Як результат середньомісячні обсяги експорту з Литви до Білорусі за останні два роки зросли найбільше – на 38%. Експорт з Польщі збільшився на 33%, з Естонії – на 25%, з Німеччини – на 16%.

Понад половину експорту цих країн становлять автомобілі. Поставки авто преміум-класу заборонені до ввезення в РФ, проте не в Білорусь. Ці та інші лазівки дозволяють постачати через РБ не тільки автомобілі, а й продукцію машинобудування, електроніку та оптику, яка потім експортується в Росію і може використовуватися у військових цілях.

Зміни середньомісячного експорту країн ЄС у Білорусь до та після початку великої війни

Очевидно, ця подвійна гра не могла тривати вічно, тому ЄС поступово вирівнює обмеження між РФ і Білоруссю. У червні 2024 року блок ухвалив нові обмеження для економіки країни Лукашенка, які спрямовані на торгівлю, послуги, транспорт і боротьбу з обходом санкцій.

"Ці комплексні заходи спрямовані на віддзеркалення кількох обмежувальних заходів, які діють проти Росії, і таким чином вирішують проблему обходу, яка виникає внаслідок високого ступеня інтеграції російської та білоруської економік", – ідеться в заяві Ради ЄС.

Реклама: