Винодельня из Закарпатья получила медали от Decanter и воплощает новые проекты (укр)
У найвпливовішому дегустаційному конкурсі світу – Decanter World Wine Awards, що пройшов у Лондоні – виноробня Шато Чизай отримала дві медалі: срібну за Каберне Фран і бронзову за локальне вино Фурмінт, а ігристе Carpathian Sekt здобуло 84 бали.
18 244 виробники з 54 країн змагалися за оцінки від легендарного британського Decanter. Попри війну, у конкурсі змогли взяти участь чотири українські компанії, представивши вина на події, яку можна порівняти з "Оскаром" у сфері вина.
Також українські винороби представили свої знакові вина на спільному стенді Wines of Ukraine виставки London Wine Fair, і мали велику увагу учасників і відвідувачів.
"Українське сьогодні мусить бути трендом у світі. Йдеться і про якісні продукти, створені у нашій державі. Україні зараз потрібно перемагати як ніколи. Важливі перемоги на різних фронтах. Чим більше про Україну чують у світі, чим більше знають, чим більше розуміють, що це велика держава зі своєю цікавою історією, багатою культурою, чудовими людьми та якісними виробництвами – тим краще.
Ми знайомимо світ з Україною і, зокрема, з нашим Закарпаттям – через вино, народжене на цій землі. І робимо це успішно, здобуваючи славу для України. Нагороди від Decanter World Wine Awards для Шато Чизай – черговий крок на цій дорозі. Це вже другий комплект медалей у 2022-му: окрім тривог, рік приніс і медалі Паризького винного кубку для трьох вин, серед яких "золото" у "Троянди Карпат"", – говорить засновник виноробні Геннадій Гутман.
Зараз компанія, збудувавши нове виробництво (виноградних спиртів та напоїв на їхній основі), оголосила про початок ще одного проєкту. Геннадій Гутман каже: "Він амбітний і дещо навіть неочікуваний для Закарпаття. Хоч Україна й у стані війни, беремося за створення принципово нового виробництва, адже віримо в Перемогу.
Цим доводимо, що й сьогодні наша держава залучає інвестиції, може розвивати бізнеси, створювати дещо нове та згодом представити на ринок, і міжнародний, продукти світового рівня. Розпочинаємо роботу над новим брендом, але поки що не розкриваємо подробиць".
І Шато Чизай уже готується до Перемоги. Вперше на Закарпатті заклали ігристе вино за класичним методом (як справжнє Шампанське). На повторній ферментації у пляшках у виносховищі перебуває вино з двох локальних сортів, унікальних для України: Черсегі і Кейкфранкош.
У Шато Чизай сподіваються, що вже скоро буде така очікувана нагода відкоркувати новинку – класичне ігристе із Закарпаття, а тим часом компанія активно включена в гуманітарні проєкти. Дохід виноробні спрямовується на підтримку вимушених переселенців, і віднедавна на масштабну допомогу питною водою постраждалим містам Півдня і Сходу України.