Тимошенко наКРУтила 9 мільярдів

Тимошенко наКРУтила 9 мільярдів

Вівторок, 24 червня 2008, 15:43 -
Тимошенко знадобилося більше 6 місяців, щоб оприлюднити "очевидні" факти розкрадання бюджету попереднім урядом. Прем'єр-міністр заявила про розкрадання 10,2 млрд грн. Проте в офіційних документах контрольно-ревізійного управління при Міністерстві фінансів ця сума складає лише 1,3 млрд грн.

Згідно зі звітом КРУ за січень-травень 2008 року, сума власне розкрадань державних коштів ключовими українськими підприємствами значно менше тієї, про яку нещодавно заявляла Прем'єр-міністр. Юлія Тимошенко заявляла про розкрадання 10,2 млрд грн. Проте в офіційних документах КРУ ця сума складає лише 1,3 млрд грн.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко 18 червня 2008 року з подачі Голови Головного контрольно-ревізійного управління (КРУ) Миколи Сивульського публічно заявила, що "актами КРУ зафіксовано розкрадання державного майна на суму 10,2 млрд грн".

За її словами в системі державних підприємств значні розкрадання держкоштів, зокрема в "Енергоатомі" - 3,6 млрд грн., в НАК "Нафтогаз України" - 2,2 млрд грн., "Укрзалізниці" - 2 млрд грн. та 2,4 млрд грн. на підприємствах вугільної галузі.

Однак в оприлюдненому на офіційному сайті КРУ "Звіті про результати діяльності органів державної контрольно-ревізійної служби за січень-травень 2008 року" наведені дані, що спростовують слова прем'єрки. Оскільки за формою держкомстату до "тяжких" порушень КРУ можуть відноситись тільки "фінансові порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів".

Реклама:

А таких у Звіті нараховується лише 1,3 млрд грн. Решта порушень, які Тимошенко назвала "розкраданнями", стосуються недотримання правил ведення бухобліку, формування заборгованості та інших процедурних похибок.

Але навіть цю суму в 1,3 млрд. гривень формують три інші суми, з яких до озвучених "крадених грошей" може мати відношення лише 1 млрд. гривень "втрат загальнодержавних ресурсів". Виходить, що навіть якщо і були "розкрадання", то принаймні в 10 разів менші, ніж заявлені Прем'єр-міністром. Цікаво, що в оприлюдненому для загалу поясненні КРУ до звіту, ці тяжкі порушення, виявлені в системі державних монополістів, вже характеризуються як "недоліки".

Більше того в матеріалі-поясненні прес-служби КРУ, опублікованому на сайті держоргану, наведені суми абсолютно не конкретизовані. Дослівно: "порушень, зловживань і недоліків протягом січня-травня поточного року встановлено: у НАК "Нафтогаз України" - на 2,2 млрд. грн., у тому числі збитків - 1047,9 млн гривень; у НАЕК "Енергоатом" - на 3,6 млрд. грн., у тому числі збитків - 389,9 млн гривень; в Укрзалізниці - на 2 млрд. грн., у тому числі збитків - 648,8 млн гривень".

Категорія "збитки" відноситься не зрозуміло до чого: до "порушень", "зловживань" чи "недоліків". Кожен підприємець і бухгалтер в країні знає, що балансове поняття «збитки» виникає автоматично в періоди капіталовкладень: інвестицій чи капіталовкладень, що перевищують розмір обігових коштів у звітному періоді й не обов'язково означають навмисні порушення. Очевидно, саме тому звітна сума в 1,3 млрд. гривень всіх "фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів" трансформувалася в інформації КРУ у 3,2 млрд грн.

Проте, якщо порівнювати дані Звіту з матеріалом прес-служби КРУ, то виходить, що в останньому взагалі не враховано загальну суму всіх видів порушень, виявлених КРУ, а саме 1,9 млрд. гривень ( різниці в сумах 3,2 та 1,3).

Інформація Голов КРУ, які брали безпосередню участь у проведенні резонансних ревізій, підтвердила фантомність озвучених Ю.Тимошенко "розкрадань"  і керівником КРУ М.Сивульськоим "зловживань". Вони звернули увагу на відсутність у професійному ревізорському лексиконі таких виразів, адже, "будь-яку оціночну характеристику виявленому грубому порушенню законодавства має право давати лише суд".

Натомість, у Міністерстві вугільної промисловості відзначили, що вони є вкрай здивованими висновками КРУ про 2,4 млрд. гривень "зловживань". І як приклад навели одну із складових озвученої цифри: понад 0,7 млрд. гривень - це суб'єктивний висновок про невідкориговані суми бюджетного фінансування вугільних підприємств в залежності від обсягів товарної вугільної продукції.

Хоча за словами народного депутата фракції БЮТ Сергія Пашинського, дії минулої влади були неефективними (не тільки згідно з висновками КРУ).

"Наприклад, на вугільне підприємство закупалося обладнання з Росії на велику суму грошей. Через деякий час на мій запит у російської митниці, я дізнався, що таке обладнання в останні роки в Україну не завозилося. У нас аналогічні пристрої коштують у 27 разів дешевше. І це неодноразовий випадок.", - стверджує депутат.

За його словами, якими б не були результати перевірки, вони все одно не зможуть охопити всіх випадків порушень і відмивань грошей, а тому сума може бути більшою в рази.

З ним не погоджується народний депутат від Партії Регіонів Василь Хара. Він вважає, що такими заявами Юлія Тимошенко намагається відволікти людей від проблем, які є в уряді. "Подібні заяви, які зробила Прем'єр-міністр, не мають жодної законної чинності, допоки ці випадки не будуть підтверджені судом", - говорить він.

Схоже, що Юлія Володимирівна даремно вимірювала розкрадання Партією Регіонів стопкою грошей, "яка у сім разів вища за Ейфелеву вежу". Їх краще було б розкладати на декілька окремих стопок - аби було зрозуміло, у якій стопці знаходяться "втрати від фінансових і матеріальних ресурсів", а де "недоліки" тощо. У будь-якому разі розбиратися, де розкрадання, де - ні - будуть ще довго. Як самі політики, так і суди.

Реклама: