Сумне від Януковича і смішне від Азарова – репортаж із Кабміну

Сумне від Януковича і смішне від Азарова – репортаж із Кабміну

Четвер, 22 листопада 2007, 12:26 -
"На передостанньому брифінгу я сказав, що знизилися ціни на капусту, а також на масло, цукор та інші продукти. Але ЗМІ це цілком проігнорували. Ну, молодці! Цілком так красиво обіграли капусту. Я так читаю й думаю: ну невже я такий дурень, невже така дурн

Чергові урядові збори мали трагічну і комічну компоненти. Почали з сумного - із хвилини скорботи в пам’ять загиблих під час трагедії на шахті ім. Засядька. Після цього Віктор Янукович проголосив недовгу і маловиразну промову, більша частина якої була присвячена ліквідації наслідків катастроф, що сталися в Керченській затоці і на шахті ім. Засядька, а також питанню охорони праці, зокрема у вугільній галузі.

Втім, під кінець Микола Азаров не зрадив свою звичку радувати журналістів смачними цитатами. Перший віце-прем’єр попросив журналістів бути коректнішими стосовно нього. Проте, цілком імовірно, це прохання також було настільки своєрідне, що може призвести до цілком протилежного результату.

"На передостанньому брифінгу я сказав, що знизилися ціни на капусту, а також на масло, цукор та інші продукти. Але ЗМІ це цілком проігнорували. Ну, молодці! Цілком так красиво обіграли капусту. Я так читаю й думаю: ну невже я такий дурень, невже така дурна людина, що можу казати такі нісенітниці? Який там не є, але я міністр фінансів цієї країни. Ну не можна ж так уже принижувати...", - жалівся Микола Янович, фактично на самого себе.

Янукович: весни чекати не будемо!

Прем’єр не зоставив без уваги наслідки шторму у Керченські протоці. За словами Януковича, для України найважливішими є точні експертні висновки і своєчасне реагування на забруднення довкілля без будь-якого зволікання.

Реклама:

"Нам не слід чекати, як я чув пропозиції, що навесні, коли вода потеплішає, тоді будемо вживати заходів. Ніякої весни нам не треба чекати", - сказав він.

Трохи жвавішою була лише частина виступу, присвячена політиці. Тут Янукович висловив своє невдоволення тим, що урядовці працюватимуть якийсь час у статусі виконуючих обв’язків (адже це засідання має стати останнім для нинішнього складу уряду в офіційному статусі, оскільки вже 23 листопада Кабмін має скласти повноваження перед новою ВР), і наполіг на тому, що має бути сформована коаліція, яка ніби-то повинна гарантувати відповідальність уряду.

Бюджет від Азарова

Питаннями дня в Кабміні стали схвалення змін до урядового проекту бюджету на 2008 рік і новий макроекономічний прогноз. Звітував про все це перший віце-прем’єр Микола Азаров.

Так, уряд пропонує збільшити доходи державного бюджету приблизно на 15,2 млрд грн (із 191,1 млрд грн до 206,3 млрд грн), а зведеного бюджету на 19,3 млрд грн. У той же час видатки держбюджету мають збільшитися на 12,9 млрд грн (із 211,9 млрд грн до 224,8 млрд грн). Дефіцит бюджету прогнозується на рівні 16,5 млрд грн, тобто 1,8% ВВП.

Прогноз темпів зростання ВВП у 2008 році уряд вирішив зменшити з 7,2% до 6,8%, а от прогноз номінального ВВП збільшити з 810,1 млрд грн до 889,4 млрд грн.

Разом із тим, Микола Янович не без задоволення повідомив про свої сподівання на те, що в 2009 році вітчизняний ВВП перетне позначку 1 трлн грн. З огляду на нинішній стан справ, такі сподівання першого віце-прем’єра виглядають цілком реальними. Якщо не за рахунок зростання виробництва, то вже, безперечно, завдяки досить високій і стабільній інфляції - Україна цілком може очікувати збільшення цього улюбленого показника пана Азарова до наміченої позначки.

Прогноз інфляції на 2008 рік уряд також збільшив із 6,8% до 9,6.

Експерти вважають, що цей показник може бути досить оптимістичним. "Думаю, інфляція наступного року має становити близько 11%. По-перше, зараз рівень цін на внутрішньому ринку України поступово наближається до світового, а у світі теж ідуть інфляційні процеси, по-друге, передбачається збереження активної соціальної політики, що дозволить зберегти досить високий рівень тиску з боку споживацького попиту, по-третє, є фактори, пов’язані зі збільшенням витрат виробників, які також будуть адаптуватися до світового рівня, і багато іншого", - вважає Ярослав Жаліло, президент Центру антикризових досліджень.

З іншого боку, фахівці наголошують, що більший прогнозний показник може значно вплинути на інфляційні очікування ринку.

В той же час стосовно прогнозів на кінець 2007 року Микола Янович залишив журналістів у невизначеності. Як ідеться у пояснювальній записці до Законопроекту про зміни до бюджету-2008, урядовий прогноз інфляції на 2008 рік становить 14,5%. Проте сам Азаров категорично заперечив такий прогноз.

Нарешті, перший віце-прем’єр повідомив, що уряд пропонує збільшити майже на 17 млрд грн видатки на підвищення соціальних стандартів.

У планах Кабміну збільшити прожитковий мінімум для працездатних осіб до 669 грн (замість 626 грн, запланованих раніше), а для непрацездатних до 498 грн (замість запланованих 464 грн). Мінімальна зарплата на кінець наступного року має зрости на 23,8% і сягнути 90,4% прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто близько 632 грн.

Також на 40% пропонують збільшити рівень мінімальної пенсії - до 498 грн, із 8,5 тис. грн до 12 тис. 240 грн (хоча в передвиборчій програмі Партії регіонів майоріли цифри значно більші, від 25 тис. грн до 50 тис. грн) - виплату при народженні дитини.

Зрештою, більшість нововведень відповідають таким, які місяць тому пропонував Секретаріат президента, звинувачуючи Мінфін у заниженні прогнозних макроекономічних показників і соціальних стандартів. Тоді сам Азаров доволі скептично висловлювався з приводу цих зауважень (зокрема й щодо ініціатив президента зі збільшення соцстандартів у бюджеті-2007).

Проте сьогодні Микола Янович перехопив естафету "одобрямсу" президентських ініціатив у свого шефа Віктора Януковича і наголосив, що завжди рахувався із Секретаріатом президента, оскільки глава держави підписує закон про бюджет і цього не можна ігнорувати.

Реклама: