Фінансова погода: перспективи гривні

Фінансова погода: перспективи гривні

Понеділок, 6 серпня 2007, 21:11 -
АУБ просить пом’якшити вимоги до резервування під валютні кредити. Фондовий увійшов у стадію корекції. Об’єми продажу на вторинному ринку житлової нерухомості в Києві у червні-липні 2007 року зменшилися порівняно з аналогічним періодом 2006 року у 2-2,5 р

Перспективи гривні: бівалютне курсоутворення

Минулого тижня на міжбанківському валютному ринку курс долара торгувався біля нижньої межі встановленого регулятором коридору 5,00/5,06 грн./дол. За словами операторів ринку, основна кількість угод здійснювалася за курсом, близьким до 5,01 грн./дол. Нацбанк втрутився в ситуацію лиш у вівторок, з пропозицією купівлі долару за 5,00 грн./дол. Інтервенції НБУ на валютному ринку у липні місяці досягли 1146,6 млрд. дол., тоді як у травні – 1,415 млрд. грн., у червні – 658,4 млн. дол.

Така ситуація ще раз підтверджує, що, хоч і гривня недооцінена, але ревальвація все ж таки недоречна. За словами голови АУБ Олександра Сугоняко, факторами послаблення гривні є зростання соціальних видатків бюджету, інфляція, невизначеність ціни на імпортовані енергоносії в наступному році, дефіцит зовнішньої торгівлі, тоді як передумови посилення гривні формуються зростаючим припливом іноземної валюти з-за кордону. Керівник групи радників голови НБУ Валерій Літвицький відзначає, що хоч і за останні роки вдалося накопичити потенціал зміцнення гривні, НБУ прагне утримуватись від різких кроків у цьому напрямку у близькій перспективі.

На додачу, заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов ще раз всіх запевнив, що перед та після виборів курс девальвувати чи укріплюватись не буде. "Існують затверджені показники, у розпорядженні регулятора присутні всі інструменти, за допомогою яких регулятор має можливість не допускати великих коливань", - підкреслив Шаповалов.

Реклама:

Тим не менш, дуже вірогідно, що в Нацбанку вже неодноразово обговорювалась можливість лібералізації курсоутворення гривні. На думку Літвицького, послаблення американського долара відносно євро на міжнародному ринку підіймає питання відмови від прив’язки гривні тільки до долара та переходу до бівалютного алгоритму курсоутворення.

У такому випадку регулювання курсу національної валюти змінюється пропорційно до зміни двох валют. Тобто якщо, наприклад, прив’язувати гривню до долара та євро у пропорції 80/20%, то за зниження долара до євро на 10%, гривня падатиме відносно євро приблизно на 8% і зростатиме відносно долара на 2%. Подібний режим курсоутворення використовує Центробанк Росії.

АУБ просить пом’якшити вимоги до резервування під валютні кредити

Не встигла вщухнути дискусія щодо надмірної доларизації економіки, в результаті якої НБУ стимулював банки збільшити вартість валютних кредитів, зробивши жорсткішими норми резервування під валютні кредити, як Асоціація українських банків ініціювала діалог з НБУ щодо пом'якшення цих вимог.

АУБ просить зменшити коефіцієнт резервування за кредитами в іноземній валюті для позичальників, які не мають прибутків у валюті, з 10% до 7%, та коефіцієнт резервування за однорідних споживчих кредитів, які класифікуються як "стандартні", з 2% до 1%.

Нагадаємо, що з початку року об’єми кредитів фізичним особам збільшились на 37% - до 106,7 млрд. грн., в тому числі кредити в іноземній валюті – на 47%, до 73,9 млрд. дол. За різними оцінками, доларизація економіки досягає 26-27%. Однак в Національному банку впевнені, що такий рівень є припустимим.

Фондовий увійшов у стадію корекції

На думку аналітиків Укрсоцбанку, вартість більшості акцій збільшилась для того, щоб гравці на ринку та фонди змогли позитивно переоцінити активи. У цілому, майже всі акції, з якими здійснювалися угоди, подорожчали. Індекс ПФТС зафіксував зростання на 0,74% та досяг позначки в 1091,6 пунктів.

Але вже з середи котирування більшості акцій на українському фондовому ринку знизились. Аналітики Укрсоцбанку пояснюють падіння двома причинами: зовнішньою та внутрішньою. По-перше, в середу спостерігалися значні падіння фондових індексів у Європі, пов’язані з кризою на іпотечному ринку США. Внутрішня причина падіння пов’язана з відкотом котирувань акцій після "технічного" зростання в попередній день.

Оператори українського фондового ринку усвідомили невідворотність корекції котирувань акцій, які доволі довго зростали завдяки внутрішньому попиту та переходу деяких іноземних інвесторів з сусідніх ринків, зокрема російського, на український. Тепер після закінчення періоду публікації фінансової звітності, ціни на акції рушили вниз. В четвер індекс знизився ще на 0,79%, до 1075 пунктів. Лідером падіння стали акції Укртелекому, курс яких знизився на 7,88% на новині про можливу втрату компанією монопольного стану як власника ліцензії на мобільний зв’язок третього покоління.

На ринку нерухомості штиль

Об’єми продажу на вторинному ринку житлової нерухомості в Києві у червні-липні 2007 року зменшилися порівняно з аналогічним періодом 2006 року у 2-2,5 рази. На думку експертів, головною причиною стало зниження попиту.

Експерти відзначають, що стрімке зростання цін на житло, яке спостерігалося у Києві останні декілька років, досить сильно перегріло ринок. Тому зараз відбувається процес поступової стабілізації. Однак значної корекції не відбулося. В середньому ціни знизилися на 1-2%.

За словам рієлторів, покупці та продавці зайняли вичікувальну позицію та не поспішають укладати угоди. В основному зниження активності на ринку житла пов'язують із сезонністю. Експерти також відзначають, що зменшенню кількості угод сприяють банки, які не бажають знижувати відсотки з іпотечного кредитування. "Тим більш останнім часом банки стали дуже скрупульозно ставитись до позичальників та їхніх фінансових можливостей, що досить сильно обмежує можливості придбання житла", - відзначив директор консалтингової компанії "RED" Ілля Родіонов.

Хоча і з березня ціни зменшилися на 1-2%, загалом за 7 місяців 2007 року ціни на житло у Києві зросли на 9,5%. Середня вартість житла у Києві за цей період збільшилась на первинному ринку на 15,29%, на вторинному – на 8,32%.

Реклама: