ПРИВАТний аукціон

ПРИВАТний аукціон

Середа, 22 серпня 2007, 17:26 -
21 серпня на майданчику Української фондової біржі відбувся черговий щомісячний аукціон з продажу нафти вітчизняного видобутку. Його результати мали дещо пролити світло на події, що очікуються у вересні.
21 серпня на майданчику Української фондової біржі відбувся черговий щомісячний аукціон з продажу нафти вітчизняного видобутку. Його результати мали дещо пролити світло на події, що очікуються у вересні.

В підсумку середня ціна реалізації нафти знизилася на 5,4% у порівнянні із середньою ціною реалізації нафти на останньому аукціоні цієї біржі 24 липня – до 2 тис. 651,4 грн. за тонну. На торгах реалізовано 237 тис. 310,384 тонн нафти із заявлених 242 тис. 260,384 тонн. Водночас середня ціна в повній мірі не відображає реальної ціни контрактовки ресурсу для низки НПЗ.

Парадоксально, що трейдер, який виступив в інтересах двох західноукраїнських заводів – ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" та ВАТ "НПК "Галичина" – придбав найбільший на аукціоні обсяг нафти, а середня ціна його контрактовки виявилася на 430 грн. на тонні менше, ніж у того ж ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ). "ЕП" спробувала розібратися, в чому секрет успіху цього гравця.

Ще до початку торгів в кулуарах біржі між потенційними покупцями ресурсу йшла жвава дискусія про те, хто й за якими цінами придбає ресурс. Один з трейдерів повідомив, що за його інформацією у близького до групи Приват, а відтак і до основного продавця ресурсу – найбільшої нафтовидобувної компанії країни ВАТ "Укрнафта", що виставила на торги 95,7% усього ресурсу, покупця ТД "Нафто-трейд" в плані стоїть ціна, що не перевищує 3 200 грн. за тонну. А це цілком відповідало цінам низки лотів на останньому аукціоні.

Водночас гравці висловлювали незадоволення ручним регулюванням ринку напередодні виборів, і на тлі зниження світових цін на нафту не були готові сплачувати таку високу ціну. Не варто забувати, що головними претендентами на ресурс "Укрнафти" на останніх аукціонах були все той же ТД "Нафто-трейд", що здебільшого грає на підвищенні ціни, ТОВ "ТНК-ВР Комерс" та ЗАТ "Укртатнафта", котрі на відміну від невеликих трейдерів можуть дозволити собі сплатити більш високу ціну. Здебільшого, розігріті "Нафто-трейдом", вони, самі не підозрюючи того, власноруч суттєво накручували ціну. Але на вчорашніх торгах представник "ТНК-ВР Комерс" так і не з'явився.

Реклама:

Спостерігачі пов'язують це з тим, що 14 серпня через пошкодження мережі енергопостачання на підстанції "Ювілейна" було припинено подання електрики на Лисичанський НПЗ, що спричинило аварійне зупинення всіх технологічних установок підприємства. В результаті завод планує відновити роботу лише 26 серпня. В зв'язку з цим у Лисичанського НПЗ є залишки, що виникли через зупинення, і на аукціон завод не вийшов. У свою чергу відсутність одного з центрових гравців обумовило подальший перебіг торгів.

ТД "Нафто-трейд" з самого початку взявся скуповувати перші лоти. Протистояти йому намагалися дрібні трейдери. Внаслідок цього нафта торгувалася далеко за 2800 грн. за тонну при стартових 2400 грн. Але близький до Привата трейдер був готовий платити такі гроші, аби від початку показати ціновий коридор.

Пізніше до боротьби за ресурс з цікавих позицій підключилася й "Укртатнафта". Її представники вирішили трохи схитрувати та підвищували ціну в боротьбі з "Нафто-трейдом" трохи більш ніж 2500 грн. за тонну, сподіваючись, що останній задовольнить свої амбіції дешевою нафтою, а вони заберуть залишки. Приватівський трейдер гру прийняв, але віддати Кременчугу нафту задешево не побажав. Відтак "Укртатнафта" законтрактувалася за надто високими цінами.

Результати виглядають наступним чином: "Нафто-трейд" забрав 158 тис. 393,701 тонн за середньою ціною 2 тис. 525,908 грн, а це менше, ніж середня ціна всього аукціону. ЗАТ "Укртатнафта" в результаті власних же дій купила 68 тис. 200 тонн за середньою ціною 2 тис. 954,721 грн. Ще 1 тис. тонн ресурсу "Укрнафти" раптово потрапила до рук компанії "Агротехбізнес". Та невеличка частка ресурсу, що залишилася на торгах, була продана семи компаніям. Більша частка потрапила на Львівський маслозавод та "Азмол".

Експерти й учасники ринку вважають, що нафта, котру придбав "Нафто-трейд", надійде на два західноукраїнські заводи для її переробки на мазут та подальшого експорту в Європу протягом опалювального сезону. За їхніми даними, частка нафтопродуктів, що будуть вироблені з цієї нафти, може потрапити в мережі "Укрнафти". Тим самим компанія, що володіє більш дешевим, але менш якісним ресурсом, зможе вкотре довести свій (буцімто стримуючий та регулюючий) як держкомпанії потенціал на ринку. Крім того, експерти переконані, що ціни на нафтопродукти поточного року, якщо звісно не відбудеться нічого екстраординарного, під тиском чинника виборів та подальших сезонних спадів попиту споживання, підвищуватися не будуть.

Реклама: