Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Фінансовий огляд

Фінансовий огляд

Понеділок, 23 липня 2007, 15:37 -
Якщо вірити першому віце-прем'єрові Миколі Азарову, то вже створена спеціальна комісія, яка займеться "будівельною" проблемою. При бездіяльності, на думку фахівців, вона може перерости в ситуацію, подібну до тієї, що виникла рік тому з компанією "Еліта-це

Будівельникам пророкують дефолти

Агентство "Кредит-Рейтинг" стурбовано низькими рівнями кредитних рейтингів компаній, які працюють на ринку житлового будівництва й випускають для залучення коштів облігації. За його даними, інвестиційний рівень сьогодні мають лише 70 забудовників і стільки ж - рейтинг категорії uaCCC (значний ризик невиконання фінансових зобов'язань за несприятливих економічних умов) і нижче. Фахівці не виключають можливість дефолтів у подібних компаній.

Рейтингове агентство минулого тижня поділилося своїми побоюваннями з Кабміном і Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку, і, якщо вірити першому віце-прем'єрові Миколі Азарову, то вже створена спеціальна комісія, яка займеться "будівельною" проблемою. При бездіяльності, на думку фахівців, вона може перерости в ситуацію, подібну до тієї, що виникла рік тому з компанією "Еліта-центр".

"Основне завдання сьогодні - спробувати продумати, як системно можна вплинути на підвищення кредитоспроможності компаній, що залучають кошти в будівництво", - мотивував дії агентства генеральний директор "Кредит-Рейтингу" Станіслав Дубко.

Реклама:

Банки хочуть частіше перевіряти

Столичним банкам запропоновано розширити штат аудиторів. Така вказівка знаходиться в телеграмі управління Нацбанку по Києву й Київській області: його працівники впевнені, що недоукомплектованість служб внутрішнього аудита ускладнює своєчасність перевірок та їхню об'єктивність.

Нагадаємо, що, відповідно до діючого законодавства, керівник служби внутрішнього аудита повинен здійснювати ротацію внутрішніх аудиторів - той самий аудитор не може проводити аудит одного підрозділу банку постійно (щоб не було зловживань). При цьому окремі банки не можуть виконати цю вимогу, оскільки штатна й фактична чисельність служби внутрішнього аудита становить одну одиницю.

"У зв'язку з вищевикладеним вважаємо за доцільне рекомендувати наглядовій раді й правлінню банків з урахуванням обсягу активів установ, їхнього розвитку, кількості філіальної мережі (відділень), якщо буде потреба, збільшувати штатну чисельність служби внутрішнього аудита й забезпечувати її комплектацію, але не менш двох штатних одиниць", - йдеться в телеграмі НБУ. Також чиновники наполягають на збільшенні кількості перевірок банківськими установами аудиторами.

Новоселам всучать гривню

Державна іпотечна установа минулого тижня порекомендувала банками зменшити обсяги валютного кредитування на ринку нерухомості. За даними ДІУ, частка гривневих позик у цьому сегменті за перший квартал зменшилася на 3,6% (до 11,9%), левова ж частка кредитів усе ще видається в доларі і євро.

"Така ситуація значно підвищує ризик дестабілізації банківської системи, через можливий дефолт позичальників по валютних кредитах", - пояснив ситуацію глава правління ДІУ Кирило Шевченко.

Він повідомив, що його відомство вже звернулося до Нацбанку з ініціативою, яка дозволить наростити обсяги гривневого кредитування в іпотечному сегменті – Нацбанку запропонували ввести норматив, відповідно до якого частка іпотечних кредитів у валюті не може перевищувати аналогічний портфель у нацвалюті.

Реклама: