З-під Ющенка вибили останній банківський стілець

З-під Ющенка вибили останній банківський стілець

Середа, 20 червня 2007, 19:01 -
Спостерігачі вважають, якщо люди Віктора Ющенко будуть і далі гаяти час, то легко можуть позбавитися останнього свого оплоту – голови правління Укрексімбанку Віктора Капустіна, котрий досі вважається "людиною Президента". На ринку дотепер продовжують шири
Чиновники розгорнули нову війну за державні банки. Вчора "регіональні" члени спостережної ради Ощадбанку зірвали збори ради, наприкінці минулого тижня аналогічні збори зірвали представники Кабміну і Верховної Ради в наглядовій раді Укрексімбанку. На обох зборах мало розглядатися питання щодо розширення повноважень спостережних рад і зменшення прав правлінь банків.

Ініціаторами позачергових зборів наглядрад Ощадбанку й Укрексімбанку стали представники Президента. Останнім часом вони відчули, що втрачають владу в держбанках. Особливо це стосується Ощадбанку, де навесні було змінене правління. Обидві найвідповідальніших посади посіли ставленики Андрія Клюєва. Був переобраний глава наглядради "народного банку" - замість Олега Рибачука призначили члена ради "Актив-банку" і віце-президента інвестгрупи ITT Данила Волинця. Ці структури відносять до сфери впливу Клюєва.

З "Актив-банку" прийшов і новопризначений голова правління Ощадбанку - Анатолій Ґулей.

Трохи раніш відбувся глобальний переділ сфер впливу в держбанках. Нерозторопність Секретаріату Президента призвела до того, що в дію вступив закон "Про внесення змін у статтю 7 закону України "Про банки і банківську діяльність", що затверджує новий механізм формування спостережних рад держбанків. Якщо раніш по 7 представників у спостережні ради делегував Президент і ВР, то зараз кожна з гілок влади (президент, парламент й уряд) може відправити по 5 своїх представників.

Як показала практика останніх декількох днів, така схема дозволяє з легкістю зривати збори наглядацьких рад. Досить "регіоналам" не з'явитися (а тепер це не тільки парламентська, а й урядова частина ради), і кворуму не буде.

Реклама:

Як наслідок, представникам Президента не вдається домогтися свого. А саме - змусити надавати спостережним радам більший доступ до інформації про діяльність цих кредитно-фінансових установ. Так озвучив позицію перший заступник голови Секретаріату президента, представник президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак. За його словами, "сьогодні, на жаль, є проблеми з одержанням членами наглядових рад держбанків інформації від них про те, що там у банках відбувається". "Відповідні зміни у внутрішніх процедурах банків мали бути затверджені на засіданні спостережної ради Укрексімбанку 15 червня й Ощадбанку 18 червня", - повідомив пан Шлапак про порядок денний зборів наглядових рад у держбанках. Також, за його словами, на збори, що так і не відбулись, мали виносити питання перепідпорядкування ревізійних комісій держбанків від правлінь спостережним радам. Вже тоді останні дійсно змогли б мати оперативну інформацію про роботу державних фінустанов.

Фінансисти сьогодні вважають практично неможливим будь-який кардинальний переділ влади між наглядовими радами держбанків і їхніх правлінь. Мало хто сумнівається, що після того, як до порядку денного будуть вноситися делікатні питання, засідання будуть талановито зриватися уже випробуваним способом – відсутністю кворуму. Усе, що залишається представникам Президента і Кабміну – це домовлятися вже в політичній площині.

Спостерігачі вважають, якщо люди Віктора Ющенко будуть і далі гаяти час, то легко можуть позбавитися останнього свого оплоту – голови правління Укрексімбанку Віктора Капустіна, котрий досі вважається "людиною Президента". На ринку дотепер продовжують ширитися чутки про його можливу відставку, котра, як вважають у банківських колах, готується "регіональним" крилом спостережної ради Експортно-імпортного банку. Формальним приводом для ротації можуть стати результати комплексної перевірки, яких напружено очікують у Секретаріату глави держави (до складу ревізійної комісії входять представники Мінфіну, КРУ, Нацбанку і Державної податкової адміністрації).

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!