СПЕЦПРОЄКТ "PROmarket enerGO"
За підтримки ТЕК
Повноцінна енергетична біржа: як працює ринок "на добу наперед"

Повноцінна енергетична біржа: як працює ринок "на добу наперед"

Четвер, 12 грудня 2019, 13:00 -
З 1 липня в Україні повноцінно запрацював новий ринок електроенергії. Що треба знати про "ринок на добу наперед" і чому це так важливо?

Новий ринок електроенергії працює в Україні вже понад 5 місяців і з кожним днем все більше нагадує повноцінну та успішну енергетичну реформу.

Попри очевидні проблеми на старті, з кожним днем ситуація виправляється і ринок вже чітко відображає ринкові тенденції. В останні місяці це призвело до суттєвого зниження цін, що не може не тішити споживачів.

"Економічна правда" спільно з "Торговою електричною компанією" продовжує доступною мовою пояснити споживачам складні речі, пов’язані із запуском нового ринку.

У попередніх матеріалах ми говорили про саму суть запроваджених змін, як підприємствам обрати постачальника, як на новому ринку визначається ціна на електроенергію, підбивали проміжні підсумки реформи та розповідали, як споживачеві не потрапити в пастку недобросовісних контрагентів.

У цьому тексті детально про те, що таке "ринок на добу наперед", чому він виступає індикативом, чи варто учасникам на нього рівнятися та чому угоди "РДН мінус" в поточних умовах є досить сумнівними з точки зору бізнес-логіки продавця.

Як зазначалося раніше, новий ринок електроенергії включає чотири ключові сегменти, які залежать від терміну прогнозування і потреби ресурсу. Ще раз коротко зупинимося на кожному з них.

Ринок двосторонніх договорів. Тут електроенергія купується за довгостроковими, двосторонніми контрактами, які між собою укладають виробники і споживачі струму.

На цьому ринку продаж ресурсу здійснюється на довгостроковий період: тиждень місяць, квартал або рік. Електроенергія тут, як правило, продається за заздалегідь зафіксованою ціною на весь період такого Договору.

На ринку "на добу наперед" купівля-продаж електроенергії здійснюється з періодом покриття – наступна доба. Фактично це повноцінна енергетична біржа, яка є найбільш ліквідним сегментом конкурентного ринку, і для більшості учасників є індикативом вартості електроенергії.

Ще один сегмент – внутрішньодобовий ринок, де продають електроенергією протягом доби, після укладення всіх контрактів на ринку "на добу вперед". Тут ресурс є дорожчим за попередні два ринки.

І останній – балансуючий ринок, на якому постачальник докуповує відсутні обсяги електроенергії для збалансування рівня виробництва та імпорту з рівнем споживання. Він є найдорожчим і в ідеалі повинен включатися рідше, ніж решта, – у випадках форс-мажорних обставин на кшталт аварій на блоках генеруючих компаній.

Але зупинимося більш детально на ринку "на добу наперед", назва якого в європейській редакції звучить як day-ahead market. Саме він виступає ключовим майданчиком для торгівлі електроенергією та служить індикативом для всього ринку.

Ринок "на добу наперед" (або РДН) повноцінно запрацював в Україні 1 липня 2019 року – у день старту реформи ринку електроенергії.

За організацію купівлі-продажу е/е на цьому ринку відповідає "Оператор ринку", який є таким собі адміністратором ринку на добу наперед та відповідає за роботу програмного забезпечення, розрахунки між учасниками.

"Оператор ринку" працює за принципом біржі та забезпечує купівлю-продаж близько 40% від усього обсягу е/е, що споживається Україною.

Це перше і єдине підприємство в Україні, яке впровадило і здійснює платежі через ЕСКРОУ-рахунки (спеціальний рахунок для безпечного проведення розрахунків між покупцем і продавцем – ЕП). І перше, в кого система розрахунків працює навіть у вихідні дні.

 
Ринок "на добу наперед" (або РДН) повноцінно запрацював в Україні 1 липня 2019 року – у день старту реформи ринку електроенергії.

Основна перевага "Оператора ринку" – це те, що усі контрагенти отримують майже миттєву 100% оплату і жодних боргів ні в кого ні перед ким не виникає, як це було за часів роботи старого ринку. Тобто підприємство працює 24/7 та щоденно здійснює розрахунки на відповідних сегментах ринку.

Серед ключових переваг "Оператора ринку" і той факт, що він технічно готовий до синхронної роботи з державами Південно-Східної Європи. Це стало можливим в тому числі через те, що ціна на ринку "на добу наперед" формується на новій IT-платформі погодинно на підставі цінових заявок продавців і покупців. Вона працює на словацькому програмному забезпеченні.

До речі, на такому ж продукті крім української працюють чеська та словацька енергетичні біржі.

Працюють успішно, доволі точно відображаючи ринкові тенденції. Кожен охочий за бажання може ознайомитися на сайті "Оператора ринку" із середньозваженими цінами та побачити криві попиту та пропозиції для кожної години по кожному з місяців з моменту запуску нового ринку. Там останнім часом спостерігається стрімка динаміка до здешевлення.

Чому? Останнім часом на ринку спостерігається великий профіцит, викликаний передусім теплою погодою для такої пори року, крім того з ремонтів вийшли атомні блоки, що збільшило пропозицію і призвело, серед іншого, до аномально низьких цін на ринку.

В серпні-жовтні на ринку спостерігалася зворотна ситуація: атомні блоки були в ремонтах, вугілля недостатньо, а більшість ТЕЦ не працювали до початку опалювального сезону.

Все це призвело до того, що ціна на ринку зросла вгору і практично досягла граничних встановлених державою меж – так званих прайс кепів. Вони покликані захистити споживачів від суттєвого зростання цін, але при цьому можуть спотворювати ринок, через що окремі виробники не готові виходити і продавати за встановленими державою цінами.

Результат – обмеження пропозиції при великому попиті. У підсумку як тільки в серпні вдарила спека, ціни зросли до верхньої межі, що викликало дефіцит на ринку. Постачальники виходили і не могли купити весь необхідний обсяг електроенергії. Зараз такого негативу немає, тому що на ринку надлишок пропозиції і ціни доволі низькі.

При цьому продавати електроенергію за показником "РДН мінус" або за цінами, нижчими РДН, є сумнівно з точки зору економічного сенсу та такий підхід не розповсюджений в країнах ЄС. Адже навіщо продавати дешевше ціни "ринку на добу наперед" споживачам, якщо можливо легко продати весь обсяг електроенергії по ціни РДН на біржі без будь-яких знижок отримавши при цьому відразу оплату та не стикаючись з труднощами адміністрування продажу або постачання електроенергії.

В сухому залишку маємо наступну ситуацію: "ринок на добу наперед" є абсолютно грамотним, зрозумілим і ринковим індикативом, який точно відображає ринкову ситуацію, і на якому продається великий обсяг ресурсу.

На цьому ринку будь-який зареєстрований учасник, а це переважна більшість, може продати або купити електроенергію за ринковою ціною, що й робить левова частка постачальників та споживачів. Тобто економічно все працює добре.

Також це добре й тому, що такий підхід є загальноприйнятим у всіх країнах Євросоюзу, і це абсолютно справедливо і економічно обґрунтовано в порівнянні з діючим до 1 липня в Україні підходом ручного регулювання цін на електроенергію.