"30 років життя згоріли за годину". Як родина з Ірпеня відбудовує зруйнований війною бізнес

"30 років життя згоріли за годину". Як родина з Ірпеня відбудовує зруйнований війною бізнес

Економічна Правда ділиться історією підприємиці, яка стала однією з переможців ініціативи "Плече підтримки". Ірина Руденко – власниця магазину будівельних матеріалів у Ірпені.
Середа, 21 грудня 2022, 13:00 -

Фото зруйнованого війною Ірпеня, що у Бучанському районі на Київщині, облетіли перші шпальти ледь не всіх світових видань. Тим не менше, відразу після звільнення міста від  окупантів, місцеві жителі почали повертатися назад, поступово наповнюючи місто життям. Своїми зусиллями та вірою у краще як містяни, так і локальні бізнеси, щодня незважаючи ні на що продовжують працювати та відбудовувати місто.

У жовтні ПриватБанк та Mastercard оголосили переможців спільної ініціативи "Плече підтримки", яка спрямована на допомогу малому бізнесу та підприємцям Бучанського району, чий бізнес особливо постраждав від російського вторгнення.

Економічна Правда ділиться історією підприємиці, яка стала однією з переможців  ініціативи. Ірина Руденко – власниця магазину будівельних матеріалів у Ірпені. В новому матеріалі Економічної Правди вона розповіла про те, як власними силами відновлювала знищений бізнес, чому підприємцям варто продовжувати працювати навіть під час війни та чому її клієнти завжди надають перевагу безготівковим розрахункам.

Справа життя

Ірина разом з сім’єю розпочала підприємницьку діяльність 30 років тому. Спочатку вона відкрила маленьку торговельну точку з побутовими товарами. Вже за кілька років, коли місто почало стрімко розвиватися та розбудовуватися, зріс попит на будівельні матеріали. Тоді родина вирішила, що хоче спробувати себе у новій ніші, яка ще й дозволить зробити свій внесок у розквіт міста. Так виник відомий серед жителів Ірпеня магазин будівельних матеріалів "Ліра".

"Нас дуже любили. Містянам було зручно купувати всі необхідні матеріали у одному місці. А додатковий приємний бонус "Ліри" – завжди гарне обслуговування та ціни", – з гордістю розповідає Ірина.

Особливо жінка пишається тим, що клієнтами магазину були не лише місцеві жителі, а й забудовники та комунальні підприємства району.

До повномасштабного вторгнення, у родини були грандіозні плани на 2022 рік – оновити побудовану ще у 90-х роках "Ліру". Планували не тільки осучаснити дизайн приміщення, а й значно розширити його.

 

День, який змінив все

Вже за кілька годин від початку повномасштабної війни в Ірпені не було жодного тихого куточка – агресор бомбив сусідній Гостомель.

Ірина разом з усією родиною та 15 співробітниками зібралися у магазині. Вони одразу ж почали безоплатно роздавати місцевій територіальній обороні найнеобхідніше – мішки, скотч, плівку тощо. Коли запаси закінчилися, всі розійшлися по домівках, а дехто вирішив тимчасово покинути місто. Так зробила і Ірина. У місті залишились лише її батьки, які не хотіли полишати бізнес.

22 березня – один із найскладніших днів для всієї родини. Саме тоді знайомі Ірини надіслали відео, на якому було видно охоплений вогнем магазин. Жінка була у розпачі та не розуміла, як повідомити рідним, що 30 років праці згоріли дотла всього за одну годину.

 

Повернення додому і відродження справи життя

Ірина повернулася до міста одразу після деокупації. Жінка пригадує, що одразу почала отримувати безліч дзвінків від містян з проханням відчинити магазин. Адже люди повернулися у пошкоджені війною квартири та будинки й гостро потребували будівельних матеріалів для відновлення.

Саме люди надихнули Ірину зібратися з силами, побороти відчай та взятися до справи. Вже 16 травня "Ліра" відчинила свої двері у новому приміщенні. Бізнес відновлювали разом з невеликою командою, що лишилася у Ірпені.

За словами Ірини, наразі сімейний бізнес відновився лише на 10%. Прибутків магазин зараз не приносить, а кількість покупців у порівнянні з довоєнним рівнем – катастрофічно зменшилася. На це впливають різні фактори – як призупинення великого будівництва у місті, зменшення кількості ремонтів, а також переїзд "Ліри" на нову локацію.

"Ми відкрились в такому місці, куди не зовсім зручно дістатися. До того ж, не всі наші постійні покупці знають, де ми зараз знаходимося. Хоча у довоєнний час "Ліра" мала велику популярність і нам навіть не потрібна була реклама", –  пояснила жінка.

Нове місце, де сьогодні працює магазин, було сильно зруйноване через окупацію. І хоча будинків вціліло не багато, жінка відзначає, що люди там й досі живуть.

"Нічого у місті не зупинилося. Можливо і згоріли будівлі, але внутрішній вогонь і жага до життя, до відбудови, у людей залишилася", – ділиться Ірина.

Сьогодні магазин намагається працювати безперебійно – навіть у періоди, коли у місті відбуваються планові чи аварійні відключення електроенергії. Особливо тішить місцевих, що й без світла можна розрахуватися карткою. У методах оплати товарів, зауважує Ірина, під час війни клієнти не змінили свої вподобання – здебільшого вони обирають безготівкові розрахунки. Зокрема, серед клієнтів магазину багато літніх людей, які вважають безготівку найкомфортнішим способом оплати.

 

Плани на майбутнє

Головна проблема, з якою зіштовхується родина у процесі відбудови бізнесу – нестача фінансування. Однак попри ці складнощі вони не зупиняються та прагнуть розвиватися.

Основна ціль на сьогодні – відновити магазин на старому місці. Зараз родина активно розбирає завали згарища та у найближчі місяці прагне поставити там невеликий МАФ. І хоча цей магазин буде значно меншим за попередній – це стане початком нової історії.

Крім цього, жінка планує побудувати склад та закупити нові матеріали, на що й витратить більшу частину грошової допомоги, отриманої завдяки перемозі в ініціативі "Плече підтримки" від ПриватБанку та Mastercard. Решту планує передати на благодійність.

Є заради чого працювати

Війна змусила Ірину пережити багато горя і труднощів – не тільки втрату справи всього життя, а й близької людини. Однак жінка говорить, що не буде здаватися й рухатиметься далі. Ірину щиро надихають люди навколо і вона відчуває, що як і інші, має бути сильною духом. Головне вірити у наближення перемоги та бути впевненим, що світлі часи настануть.

"Українці – унікальний народ. З власного досвіду знаю, що у момент, коли пролітає ракета над нашим містом, люди продовжують ставити вікна у свої домівки, латають дірки в даху. Їх нічого не зупиняє. Це мене надихає і допомагає продовжувати працювати попри всі складнощі війни. Я пишаюся бути частиною такої сильної, стійкої та сміливої нації", – резюмує підприємиця.

Цей матеріал є частиною спецпроєкту "Плече підтримки", у якому "Економічна Правда", ПриватБанк та Mastercard діляться історіями життєстійких підприємців Бучанського району, чий бізнес особливо постраждав від російського вторгнення.

Фото: Євген Генсюровський