Як отримати високий урожай і не нашкодити
При боротьбі з хворобами рослин і бур’янами важливо не вдаватися у крайнощі.
Звичайно, ігнорувати шкодочинні об’єкти не можна: крім того, що вони знизять або знищать ваш врожай, вони можуть перекинутися на поля сусідів.
З іншого боку, намагатися повністю ліквідувати шкідників також не варіант – так ви можете нашкодити природі.
На думку спеціалістів підрозділу Agricultural Solutions компанії BASF, одного зі світових лідерів у виробництві ЗЗР, при використанні препаратів слід дотримуватися біоценологічного принципу – регулювати кількість шкідників на екологічно та економічно доцільному рівні.
Водночас поміркованість у застосуванні ЗЗР – це ще не остаточна гарантія безпеки для виробника, споживача та навколишнього середовища.
Використання препаратів потребує дотримання чітких правил на кожному етапі їх застосування – від купівлі до внесення на полі. Як виростити гарний і безпечний врожай, допомагали з’ясувати фахівці BASF.
Крок 1. Вибір ЗЗР
Якісні ЗЗР цілком безпечні для довкілля, якщо належно дотримуватися правил їхнього дозування і застосування, а також сівозміни.
Купувати ЗЗР варто тільки в авторитетних виробників і постачальників. При виборі препарату перевірте маркування та упаковку – більшість виробників для захисту від підробок наносять на пакування захисні знаки.
Так, наприклад, каністри BASF з цьогорічними поставками препаратів на основі діючої речовини Імазамокс мають додатковий ступінь захисту.
Кожна каністра Євро-Лайтнінг®, Євро-Лайтнінг® Плюс, Пульсар® 40 та Нопасаран® додатково має зелену захисну наліпку із написом SEALED AT PRODUCTION і логотипом BASF.
Проте варто пам’ятати, що візуальні ступені захисту не дають 100% гарантії, що в каністрі міститься оригінальний продукт.
Визначити справжній склад ЗЗР можливо лише за допомогою лабораторного аналізу виробника. Гарантовано оригінальні препарати можна придбати в офіційних дистриб’юторів та субдистриб’юторів компанії BASF.
І, звісно, слід зважати на ціну продукції. Дуже низькі ціни мають насторожувати, адже сировина й інноваційні технології виробництва засобів захисту рослин потребують значних затрат. А відтак виробники оригінальної продукції не можуть продавати її за безцінь.
Крок 2. Зберігання ЗЗР
Перед доставкою засобів захисту рослин на підприємство слід провести підготовчі роботи.
Зокрема, потрібно облаштувати спеціальне приміщення для зберігання ЗЗР, придбати засоби індивідуального захисту для працівників і пояснити їм правила роботи із хімією.
Склад для зберігання ЗЗР має бути розташований не менш ніж за 200 м від житлових будинків, тваринницьких приміщень і джерел водопостачання.
Це приміщення має повністю відповідати вимогам екологічної безпеки.
Дуже важливим фактором при зберіганні ЗЗР є температура – вона має відповідати характеристикам препарату, що вказані на етикетці.
Внаслідок перемерзання препарати, особливо рідкі, можуть втратити ефективність. Продукти, що зберігалися за надто низьких чи надто високих температур, краще взагалі не використовувати.
Крок 3. Внесення ЗЗР
Вибір засобу захисту рослин – це лише половина справи. Правильне внесення не менш важливе як для ефективності, так і для безпечності застосування препарату.
Слід ретельно дотримуватися правил внесення та дозування. Менша доза може не захистити культури чи навіть викликати їхню нечутливість до препарату в майбутньому, а більша – економічно недоцільна.
Поля потрібно обробляти у безвітряну і неспекотну погоду, переважно у ранкові та вечірні години.
Важлива також комунікація аграріїв між собою. Обробка має відбуватися за графіком, про який слід попередити сусідні підприємства (зокрема ті, які спеціалізуються на бджільництві).
Також слід розрахувати достатній період від останньої обробки до збору врожаю – це забезпечить повне і вчасне виведення речовин з продукції.
Працюючи з ЗЗР, працівники мають обов’язково використовувати засоби індивідуального захисту.
Агроном повинен одягати спеціальний захисний плащ, костюм чи комбінезон за будь-якого контакту з препаратами.
Руки мають бути захищені щільними гумовими рукавицями, ноги – високими чоботами.
Не слід забувати про маски, спеціальні окуляри та респіратори під час транспортування і використання ЗЗР. Це буде доречним навіть при звичайному відвідуванні складу і захистить очі та органи дихання.
Крок 4. Утилізація тари
Використану тару з-під засобів захисту рослин у жодному разі не можна викидати. По-перше, у ній можуть бути залишки небезпечних речовин, по-друге, каністри можуть використати фальсифікатори для розливу підробок. Тому після використання ЗЗР тару потрібно:
- тричі промити;
- проколоти;
- здати на утилізацію.
Імпортери-виробники ЗЗР самостійно сплачують за утилізацію тари, в тому числі і компанія BASF. Аграрію варто лише зателефонувати за номером, зазначеним на упаковці препарату, викликати компанію-утилізатора і віддати каністру на утилізацію.
***
Цих кілька порад – це лише основа безпеки поводження із засобами захисту рослин. Для ефективного і безпечного використання необхідно ґрунтовно вивчити специфіку кожного препарату і правила роботи із ним.
У деяких випадках для максимальної урожайності культур варто подумати не тільки про хімічні, а й про біологічні ЗЗР – чимало компаній-виробників аграрної хімії активно розширюють портфоліо у цьому напрямку.
Біологічні ЗЗР мають низку безсумнівних переваг. Їх можна застосовувати на органічному виробництві, вони підвищують урожайність культур і мають агрономічно корисні властивості.
Наприклад, компанія BASF виробляє високоселективні інокулянти для сої ХайКотСупер Соя та ХіСтік Соя на основі азотфіксувальних бактерій.
Ці препарати дозволять отримувати високі врожаї сої, при цьому із застосуванням ресурсозберігаючих та енергоощадних технологій.
Використання інокулянтів у комплексі із хімічними препаратами дозволить аграрію працювати за інтенсивною технологією й отримувати високі врожаї.
Звичайно, с/г виробник повинен врахувати сумісність препаратів та розробити алгоритм їхнього застосування – для цього слід звернутися за порадою експертів до демо- і агроцентрів компанії BASF.
Але всі додаткові зусилля і затрати на ЗЗР варті цього, адже вони окупляться завдяки вищому врожаю і безпеці для ваших працівників, споживачів та довкілля.