Огляд ринку відеокарт: які параметри вибирали в цьому році

Середа, 30 грудня 2015 —
З розвитком комп'ютерних технологій відеокарти для ігрових комп'ютерів стали технічно застарівати через два-три роки після придбання, тому геймери з неослабним інтересом стежать за новинками ринку і можливостями, які відкриються їм при наступному апгрейді. У цьому огляді ми розглянемо, які параметри при виборі відеокарти є важливими для українців і чи дійсно більшість покупок припадає на частку ігрових моделей.
Дані, які наводяться в тексті, спираються на власних дослідженнях прайс-агрегатора Magazilla. У каталозі сайту зібрано близько 1000 відеокарт різного рівня та призначення: від найпростіших офісних до топових ігрових моделей. Тут також можна знайти інформацію про магазини, де продаються ці відеокарти, а також ознайомитися з цінами і відгуками власників про продукцію. Війна виробників: за кого проголосував український покупець Графічний процесор — параметр, від якого залежить продуктивність відеокарти і якість ігрового зображення. Відеокарти виробляються безліччю компаній, а чіпи для них створюють постійні конкуренти — компанії AMD і nVidia. Однозначної відповіді на питання, чіпи якої компанії кращі, немає. Та й ціна відеокарт з аналогічною продуктивністю на обох видах чіпів майже аналогічна. Тим не менш, український споживач абсолютною більшістю голосів вибирає nVidia. На частку чіпів, створених AMD, доводиться тільки 12 % покупок. Що стосується виробників відеокарт, то тут лідерство ділять MSI і Asus (сумарно більше половини покупок), слідом йдуть Gigabyte, ZOTAC, Palit і інші виробники.
Обсяг та тип пам'яті: статистика Переважне число покупок дійсно здійснюють геймери, а також люди, що професійно працюють з графікою і відео. Для них продовжує діяти принцип: "Чим більше пам'яті, тим краще". Сьогодні нижня планка пам'яті відеокарти — 1 ГБ, а для більшості сучасних ігор потрібно 2-3 ГБ. До того ж, монітори з роздільною здатністю FullHD теж вимагають більшої кількості пам'яті. Так що майже половина придбаних цьогоріч відеокарт — моделі з 2 ГБ оперативної пам'яті; 35 % карт мали 4 ГБ, а на частку гігабайтних (іншими словами — не ігрових) моделей припадає всього 6 % покупок. Що стосується типу пам'яті відеокарти, тобто частот, на яких вона працює, то однозначний фаворит — GDDR5, якій віддали перевагу майже 90 % покупців. На 2015 рік це найвища частота, яка дозволяє графічному процесору працювати з максимальною продуктивністю. Чи важливі додаткові функції Тільки 4 % користувачів вирішили, що ні. Решта вибирали двослотові відеокарти з покращеною системою охолодження (19 %) та підтримкою CrossFire / SLI, яка дозволяє синхронізувати роботу двох-трьох відеокарт (17 %), а також моделі з можливістю підключення трьох і більше моніторів (5-6 користувачів з 100).
Реклама: