Франція закликає посилити моніторинг експорту російського газу до ЄС

Вівторок, 15 жовтня 2024, 18:06 -

Потоки зрідженого природного газу зросли, попри спроби ЄС накласти санкції на Москву та послабити її економіку.

Про це повідомляє Financial Times.

Париж закликав компанії, що постачають російський газ, краще ідентифікувати в портах ЄС, щоб зупинити збільшення обсягів російського викопного палива, що надходить до блоку.

Франція, разом з дев'ятьма іншими країнами, включаючи Австрію і Чехію, розповсюдила документ, в якому закликала Європейську комісію вимагати від постачальників російського скрапленого природного газу чітко ідентифікувати себе при розвантаженні вантажів в портах ЄС і підвищити прозорість щодо обсягів імпорту.

Реклама:

Зазначається, що імпорт газу з Росії збільшився на 11% в річному обчисленні в першій половині 2024 року, попри зусилля ЄС, спрямовані на відмову від російського викопного палива.

Франція та її партнери заявили, що деякі імпортери газу забронювали потужності для імпорту російського ЗПГ в портах ЄС, але ці постачальники природного газу наразі не ідентифіковані належним чином.

На Францію, Іспанію та Бельгію припадало 87% європейського імпорту російського ЗПГ за цей період, причому імпорт до Франції збільшився більш ніж удвічі, тоді як імпорт до Бельгії скоротився на 16%.

Реклама:

Після імпорту в ЄС кінцевий пункт призначення газу важко відстежити, оскільки він часто змішується з газом з інших джерел і є предметом комерційно чутливих контрактів.

Бельгія заявила, що країна ЄС, яка отримує російський газ, що постачається в бельгійські порти, повинна підтвердити необхідність цього постачання для свого енергозабезпечення, і закликала Єврокомісію координувати ці зусилля.

Зусиллям зі скорочення потоків російського палива до блоку перешкоджає Угорщина, яка послідовно чинить опір санкціям і прагне продовжити існуючі угоди з російським газовим гігантом "Газпромом".

Нагадаємо:

Угорщина веде переговори з Газпромом про додаткові закупівлі російського газу у 2025 році.

Реклама: