Банки ЄС запускають свою платіжну систему, щоб кинути виклик Visa та Mastercard

П'ятниця, 27 вересня 2024, 13:54 -

Найбільші банки Європейського Союзу протягом років тихо розробляли нову систему платежів, яка, зрештою, може дозволити клієнтам відмовитися від використання карт Visa Inc. і Mastercard Inc.

Про це пише агентство Bloomberg.

Зазначається, що цей крок є черговим свідченням того, що Європа прагне зменшити вплив двох найбільших фінансових компаній у світі.

Проєкт під назвою Wero вже починає впроваджуватися в багатьох країнах Західної Європи. Його підтримують 16 провідних банків та платіжних процесорів, таких як BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG та Worldline SA.

Реклама:

Платформа дозволить, наприклад, німецькому клієнту миттєво розрахуватися з готелем у Франції, використовуючи власний банківський рахунок замість карт Visa чи Mastercard.

Це може здатися простим, але якщо їм вдасться реалізувати цей проєкт, Visa і Mastercard можуть втратити мільярди доларів, які вони отримують у вигляді комісій з європейських торговців за кожну транзакцію, здійснену за допомогою їхніх карток.

Найважливіше те, що цей проєкт відображає занепокоєння Європи залежністю від США у ключових інфраструктурах — фінансових та інших. Після вторгнення Росії в Україну та блокування можливості здійснювати платежі в Росії через Visa і Mastercard, уряди по всьому світу почали остерігатися надмірної залежності від цих мереж.

Реклама:

"Visa і Mastercard, будучи настільки великими, мають велику ринкову силу," — зазначила генеральна директорка European Payments Initiative, компанії, що стоїть за Wero, Мартіна Ваймерт. Мета полягає в тому, щоб створити "альтернативу міжнародним рішенням і запропонувати європейським споживачам та гравцям європейський вибір".

Попереду ще довгий шлях, щоб Wero міг скласти конкуренцію Visa та Mastercard, які щорічно обробляють транзакції на трильйони доларів по всьому світу, а також новому поколінню цифрових платіжних компаній.

Ваймерт визнає, що "було б занадто сміливо" назвати компанію конкурентом. "Ми – своєрідний стартап", сказала вона, але це стартап, який вже отримав €500 мільйонів ($553 мільйони) від своїх інвесторів та має готову клієнтську базу від банків-учасників.

Реклама: