Український експорт: вікно відкривається?

Російський центробанк прогнозує падіння імпорту в 2024 році: причини

Четвер, 29 серпня 2024, 16:00 -

Російський імпорт впаде в 2024 році через проблеми з транскордонними платежами і логістичними труднощами, пов'язаними із західними санкціями.

Про це повідомляє Reuters.

"Імпорт скоротиться у 2024 році через посилення санкційних бар'єрів, пов'язаних з платежами та логістикою", - сказав центральний банк, хоча і спрогнозував, що ситуація покращиться в середньостроковій перспективі.

"Ці обмеження будуть короткостроковими, і в наступні роки очікується поступове відновлення імпорту завдяки диверсифікації поставок і розвитку нових логістичних ланцюгів", - додали в повідомленні ЦБ.

Реклама:

Російські компанії та чиновники скаржаться на затримки в транзакціях з Китаєм протягом декількох місяців після того, як його банки стали більш обережними і посилили комплаєнс у відповідь на погрози Заходу застосувати вторинні санкції за співпрацю з Росією.

Дані також вказують на перегрів економіки, що змусило центральний банк підвищити облікову ставку на 200 базисних пунктів до 18% у липні, що є найвищим рівнем за останні два роки.

Нагадаємо:

Реклама:

Державний банк ВТБ — єдиний з російських держбанків, які мають повноцінну філію в Китаї, вирішив різко підняти комісії за юаневі операції.

Нещодавні масштабні санкції США вже стали особливо відчутними для фінансового сектору РФ. 

Реклама: