"Нафтогаз" пояснив, чому почав купівлю газу з ЄС, хоча не планував імпорт

Середа, 28 серпня 2024, 19:00 -

"Нафтогаз" почав закупівлю газу в ЄС для створення резервів, використовуючи кредитні кошти, хоча раніше заявляв про відсутність планів на імпорт. В компанії пояснили ЕП, що це не є імпортом.

Про закупівлю європейського газу повідомив колишній керівник "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

"Попри всі попередні заяви про те, що "Нафтогаз" не планує імпортувати газ в цьому році, за моїми даними "Нафтогаз" таки почав закупівлю газу в ЄС для постачання в Україну", - повідомив він.

На думку Макогона, через несвоєчасний початок імпорту компанія нібито може переплатити за газ понад 2 млрд грн.

Реклама:

Водночас у коментарі ЕП "Нафтогаз" пояснив, що група отримала доступ до кредитних коштів ЄБРР у 200 мільйонів євро, які банк виділив для формування резервного запасу газу. І компанія розпочала процедуру закупівлі ресурсу.

"Варто наголосити, що йдеться не про імпорт газу, а про закупівлю за кошти Банку обсягу блакитного палива, який зберігатиметься у режимі "митний склад" і використовуватиметься виключно за умови виникнення надзвичайних ситуацій і лише для потреб бізнесу", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначаємо, що ціна за кубометр цього газу є комерційною таємницею і вона відрізняється від показників TTF.

Реклама:

"Група Нафтогаз не імпортує газ. І цього року, як і протягом всього прийдешнього опалювального сезону, не має наміру його імпортувати, оскільки за планового розвитку подій газу власного видобутку цілком вистачить для забезпечення потреб українського населення", - додали у пресслужбі.

Читайте також: Україна досі качає російський газ та фінансує війну проти себе. Чи продовжиться це у 2025 році?

Економічна правда.

Реклама: