Український експорт: вікно відкривається?

Cyber Range UA: в Україні запрацювало середовище для тренувань з кіберзахисту

П'ятниця, 23 серпня 2024, 12:38 -

В Україні з'явилося перше державне віртуальне середовище Cyber Range UA, де кіберспеціалісти зможуть покращувати свої навички захисту від кібератак.

Про це повідомляє кореспондент ЕП з посиланням на пресслужбу НАУ.

Одночасно на кіберполігоні можуть тренуватися кілька десятків спеціалістів із захисту інформації. Поділені на різні команди, вони вчитимуться реагувати на інциденти в умовах, максимально наближених до реальних.

Наразі кіберполігон має 15 сценаріїв. Кожен сценарій – віртуальна симуляція реальних кібератак, з якими Україна стикнулася впродовж останніх років.

Реклама:

Зокрема, кіберполігон симулює складні АРТ-атаки російських хакерських груп, які щоденно атакують Україну.

"Тут використовуються сценарії, які ми бачимо з реальних атак російських хакерів. Постійні тренування на таких сценаріях дозволять нам відбивати більше реальних атак у майбутньому. Ми також запрошуємо до співпраці розробників додаткових нових сценаріїв та тренерів, які мають бажання відпрацьовувати симуляції атак на полігоні Cyber Range UA", - Єгор Аушев, CEO Cyber Unit Technologies, к.ф-м.н., доцент кафедри кібербезпеки НАУ.

В першу чергу на Cyber Range UA будуть проходити тренування представники держустанов та підприємств критичної інфраструктури та студенти НАУ. Проте згодом Cyber Range UA буде доступний і для приватних компаній та інших навчальних закладів. 

Реклама:

"Кіберполігон складається з двох частин: фізична локація з комп'ютерами, де будуть проходити офлайн навчання для СБУ, ГУР, ЗСУ, ветеранів. І віртуальна частина, якою можна буде користуватися незалежно з якого ви університету", - заявила у коментарі ЕП в.о. ректора Національного авіаційного університету Ксенія Семенова.

Вона зазначила, що це буде віртуальний простір з різними завданнями з кібератак та кіберзахисту. 

Довідка. АРТ-атаки – це тип кібератак, які здійснюються з використанням складних та цілеспрямованих методів з метою отримання тривалого доступу до комп'ютерних мереж, систем або даних. Такі атаки відрізняються від інших видів кіберзагроз високим рівнем підготовки та ресурсів, які зазвичай задіяні.

Читайте також: Балтійська ІТ-республіка. Як Естонія стала технологічним лідером Європи

Нагадаємо:

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події CERT-UA зафіксувала кібератаки за допомогою електронних листів з тематикою військовополонених з Курської області РФ.

Протягом першої половини 2024 року кіберзлочинці вкрали 1,58 млрд дол, майже вдвічі більше ніж торік.

Економічна правда.

Реклама: