Український експорт: вікно відкривається?

Міноборони вперше допустило до війська робота пожежника

Четвер, 15 серпня 2024, 11:59 -
 
міноборони

Міністерство оборони кодифікувало і допустило до експлуатації в підрозділах Збройних сил України першого пожежного наземного робота.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації ЗСУ інженерний наземний роботизований комплекс пожежогасіння.

"Це – рухома гусенична платформа зі спеціальним устаткуванням для подачі води під тиском або спеціальної піни, що гасить полум’я. За допомогою пульта керування оператор із безпечного місця направляє робота до епіцентру загорання. Потік рідини, яка подається на джерело горіння, можна регулювати дистанційно", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Зазначається, що наземний роботизований комплекс спочатку розробляли для потреб надзвичайно-рятувальних служб, проте машиною зацікавилися військові.

"Робот-пожежник працює на відстані до 2 км від оператора на відкритій місцевості і до 400 м на пересіченій. Зображення з небезпечної ділянки, де відбувається ліквідація загорання, оператор отримує з відеокамери об’єктивного контролю, яка встановлена на платформі", - йдеться в повідомленні.

Такий робот потрібен, наприклад, на місцевості, де є боєприпаси, що не вибухнули, у наближенні до палаючої техніки, в якій є ризик детонації боєкомплекту, а також в інших потенційно небезпечних випадках, пов'язаних із ризиком для життя та здоров'я військовослужбовців.

Реклама:

На вимогу військових ця роботизована платформа отримала посилену ходову частину. Також збільшено дальність керування та час автономної роботи.

"Завдяки гусеничному шасі цей робот-пожежник може долати складний рельєф місцевості, переїжджати палаючі уламки, працювати при екстремальних температурах і за допомогою свого водомета створювати так звану водну стіну", - зазначається в повідомленні.

Читайте також: В Україні працюють над відкриттям експорту озброєнь. Навіщо це під час війни?

Нагадаємо:

З початку великої війни, Міністерство оборони кодифікувало та допустило до використання у військах близько 20 зразків бойових бронемашин із захистом від мін та засідок.

У 2024 році українські виробники забезпечують 70% вартості контрактів на постачання зброї для Збройних сил України.

Реклама: