ШІ, "чисті" та оборонні технології лідирують в інвестиційній гонці 2024 року – KPMG

Вівторок, 7 травня 2024, 12:05 -

Попри загальне зниження глобальних інвестицій венчурного капіталу,  чисті технології (Cleantech) та штучний інтелект (ШІ) стали найбільш привабливими секторами для інвесторів, сім з десяти найбільших угод кварталу припадають саме на ці дві галузі.

Про це йдеться у звіті Venture Pulse від KPMG Private Enterprise.

Зазначається, що у першому кварталі 2024 року глобальні інвестиції венчурного капіталу склали лише 75,9 млрд доларів, що є найнижчим показником за останні майже п'ять років.

Попри реалізацію двох мегаугод, кожна з яких перевищила 4 мільярди доларів США, загальний тренд свідчить про обережність інвесторів у контексті зростаючої невизначеності на ринку.

Реклама:

"Винятки з загального тренду спаду інвестицій були в секторах чистих технологій (Cleantech) та ШІ, які привернули значні інвестиції. Сім з десяти найбільших угод кварталу припадають саме на ці дві галузі", – йдеться в повідомленні.

У першому кварталі цього року виділилися великі угоди, як-от інвестиція 4  млрд  доларів США в американську компанію Anthropic та значні інвестиції в YueZhiAnMian (Китай), Figure AI, Lambda (обидві — США), MiniMax AI (Китай) та Mistral AI (Франція). 

Крім того, за перші три місяці 2024 року світ побачив появу відразу десяти нових єдинорогів - стартапів, чия вартість перевищила мільярд доларів, причому кожен із них базується на технологіях ШІ. 

Реклама:

Більшість із цих компаній розташовані у США, включаючи Celestial AI, Together AI, Perplexity, Io.net, Figna AI та ElevenLabs. Також у Китаї (YueZhiAnMian та Miotec), Франції (Mistral) та Індії (Kruti) з'явилися свої єдинороги у сфері ШІ.

Згідно зі звітом продовжує зростати інтерес до технологій у сфері оборони та безпеки, що стимулюється посиленням глобальних геополітичних напружень. Особливо актуальними стають такі галузі, як технології дронів, супутникові та програмні рішення.

У KPMG наводять приклад НАТО, який започаткував інноваційний фонд на суму 1  млрд дол, спрямований на забезпечення тривалих інвестицій у DeepTech стартапи, які працюють над розв'язання проблем у сферах оборони та безпеки.

Економічна правда.

Реклама: