НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків

Вівторок, 30 квітня 2024, 15:55 -

Національний банк (НБУ) завершує розроблення законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні і незабаром розпочне його обговорення з ринком й іншими стейкхолдерами.

Про це заявив директор Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ Сергій Савчук під час XIX Міжнародного форуму "Польсько-українські дні бізнесу".

За його словами, Рада з фінансової стабільності в лютому 2024 року затвердила концепцію, розроблену за участю НБУ, Світового банку, Мінекономіки та Міністерства фінансів.

Нова система має забезпечити потреби в захисті широкого кола об’єктів різних галузей економіки від прямих "воєнних" втрат.

Реклама:

Зазначається, що концепцією передбачена трирівнева модель - локальні страховики та інші установи, які виконуватимуть агентські функції, а також спеціально створена державна агенція зі страхування воєнних ризиків. Надалі до системи приєднаються міжнародні перестраховики.

Відповідальність розподілятиметься між цими рівнями з допомогою визначених лімітів у порядку черговості, пояснили в НБУ.

"За нашими очікуваннями, вже цього року закон може бути прийнято, і ми розпочнемо розбудову системи.

Реклама:

Переваги, які отримають бізнес та населення, - це гарантії покриття прямих воєнних збитків і більша впевненість у завтрашньому дні. Держава зможе залучити нові інвестиції для розвитку економіки. Розраховуємо на конструктивний діалог з ринком", - заявив Савчук.

Читайте також: Страхування воєнних ризиків. Як влада планує вмовити інвесторів вкладати в Україну зараз

Економічна правда

Реклама: