ОАЕ активізували спроби вийти із "сірого списку" FATF – Bloomberg

Понеділок, 23 жовтня 2023, 17:40 -
 
getty Images

Зусилля ОАЕ, спрямовані на вихід із "сірого списку" FATF - головної світової організації з боротьби з відмиванням грошей - набирають обертів: еміратські посадовці вирушили в турне ключовими країнами FATF, щоб заручитися підтримкою.

Про це пише Bloomberg із посиланням на ознайомлені джерела.

При цьому делегати щонайменше трьох країн-членів FATF, які раніше підтримували включення ОАЕ до списку юрисдикцій, що підлягають посиленому нагляду, тепер висловили думку, що країна Перської затоки може бути виключена з нього вже в лютому 2024 року, кажуть співрозмовники агентства.

За їхніми словами, остаточних рішень ще не прийнято, і делегати висловили деякі занепокоєння, що залишилися, побажавши залишитися анонімними.

Реклама:

Пленарне засідання FATF має відбутися цього тижня, і очікується, що члени організації остаточно узгодять деталі візиту до ОАЕ, який є одним з останніх кроків перед потенційним виключенням з переліку.

Для того, щоб вийти з "сірого списку", значна більшість членів FATF повинна проголосувати за те, що країна досягла достатнього прогресу з початку оціночного періоду. Лише кілька голосів проти можуть призвести до того, що юрисдикція залишиться в списку, кажуть джерела. Група налічує трохи менше 40 членів, деякі з яких мають більший вплив.

Зазначається також, що еміратські чиновники розпочали турне ключовими країнами-членами FATF, включаючи поїздки до Вашингтона і Берна, щоб заручитися підтримкою. 

Реклама:

Серед ключових тем переговорів - ухилення від санкцій росіянами і криптовалюти, розповіли джерела Bloomberg.

Банки з Уолл-стріт, багато з яких мають великі операції в ОАЕ, які борються зі збільшенням витрат на комплаєнс після внесення їх до сірого списку в березні 2022 року, також брали участь у деяких консультаціях, додали джерела.

Згідно зі звітом Міжнародного валютного фонду за 2021 рік, "сірі списки" історично призводили до "статистично значущого скорочення припливу капіталу", проте ОАЕ пережили це рішення краще, ніж більшість країн.

Минулого року рейтингове агентство S&P Global Ratings заявило, що це навряд чи суттєво вплине на економіку, хоча додаткові вимоги щодо дотримання вимог можуть "збільшити вартість іноземного фінансування і потенційно зробити фінансові операції більш обтяжливими".

На своєму останньому пленарному засіданні в червні FATF відзначила прогрес ОАЕ в низці сфер, але знизила рейтинг країни Перської затоки щодо нових технологій, зокрема віртуальних активів, до такого, що "частково відповідає" стандартам.

При цьому залишається відкритим питання, як влада ОАЕ буде поводитися з Binance, найбільшою у світі криптовалютною біржею, діяльність якої розслідує Міністерство юстиції США, щоб визначити, чи використовувалася вона незаконно для того, щоб дозволити росіянам обійти санкції і перемістити кошти. Її головний виконавчий директор Чанпенг Чжао живе в Дубаї.

Джерела, знайомі з процесами в FATF, кажуть, що ОАЕ досягли значних успіхів у перегляді деяких нормативних актів щодо боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму, хоча залишаються проблеми у виконанні цих політик.

FATF відмовилася від коментарів. Представник ОАЕ заявив, що країна продовжує докладати зусиль для виявлення, припинення та покарання злочинців, а також незаконних фінансових мереж.

Нагадаємо:

Міністерство фінансів та Держслужба фінансового моніторингу знову закликали Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести Росію до "чорного списку" під час пленарних засідань у Парижі 23-27 жовтня.

Економічна правда

Реклама: