Рубль продовжує дешевшати на тлі заяв попагандистів РФ про його стабільність

Вівторок, 17 жовтня 2023, 11:44 -

Тенденція до ослаблення рубля, що відновилася в РФ вже через день після указу Владіміра Путіна, який зобов'язав експортерів продавати валютну виручку, проявила себе і 17 жовтня.

На тлі повідомлень у російських ЗМІ про стабільність рубля, долар знову підріс на Московській біржі на старті торгів.

За підсумками початку торгів курс долара склав 97,51 руб./1 долар, що на 11,25 коп більше до рівня попереднього закриття торгів.

Причому, долар виявився вищим за рівень чинного офіційного курсу на 22,35 коп.

Реклама:

Євро 17 жовтня на біржі не торгується. 

Водночас пропагандистські ЗМІ повідомляють, що "рубль стабільний в очікуванні помітних стимулів до руху".

Згідно з коментарями, інвестори зайняли вичікувальну позицію, вивчаючи рішення влади РФ запровадити для низки найбільших експортерів обов'язковий продаж валютної виручки та новин на цю тему. 

Реклама:

Крім того, учасники валютного ринку нібито очікують заяв президента РФ Путіна, який 17 жовтня бере участь у форумі "Один пояс - один шлях" у Китаї.

Водночас, стало також відомо, що уряд РФ ймовірно планує розширити валютні обмеження також і на зарубіжних "дочок" експортерів.

16 жовтня мінфін запропонував зобов'язати експортерів подавати до Банку Росії консолідовану звітність про валютні активи та зобов'язання - тобто з урахуванням усіх дочірніх структур, зокрема закордонних. 

Нагадуємо:

11 жовтня ввечері, вже після закриття біржових валютних торгів, стало відомо, що президент РФ Володимир Путін підписав указ про обов'язковий продаж валютної виручки окремими великими експортерами для стабілізації курсу рубля.

Експортери мають розміщувати щонайменше 80% валютної виручки в російських банках, а потім продавати щонайменше 90% від цього на внутрішньому ринку.

Водночас експерти, хоча й визнавали миттєвий ефект від указу Путіна, проте жоден із них не висловився на користь того, що обов'язковий продаж валютної виручки надалі радикально вплине на курс рубля.

13 жовтня курс російського рубля на основній біржовій сесії знову почав тяжіти до зниження.

Реклама: