За рік арешту "Татнєфті" український бюджет не отримував коштів – Trap Aggressor

Понеділок, 21 серпня 2023, 15:53 -

Протягом року після арешту російської "Татнєфті" український бюджет не отримав жодних надходжень, в середині серпня цьогоріч активи передали в управління "Укрнафті".

Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch з посиланням на відповідь Агентства з розшуку і менеджменту активів (АРМА) на запит Тимчасової слідчої комісії ВРУ.

У червні торік Україна наклала арешт на майно української "дочки" російського нафтового холдинга "Татнєфть". Після того активи ТОВ "Полтава-Капітал", ТОВ "Харків-Капітал" та ТОВ "Татнєфть-АЗС-Україна" були передані АРМА трьома хвилями рішень українських судів від 10.06.2022, 13.07.2022 та від 22.03.2023 років. 

Власником всіх трьох компаній в Україні є російська компанія "Татнєфть" ім. В. Д. Шашкина", яка на 36%, належать владі Татарстану. Загалом йдеться про понад 100 автозаправних станцій, нафтобази та низку обʼєктів нерухомості і транспортних засобів на території Полтавської і Харківської областей.

Реклама:

Лише 31 березня цього року, тобто через 9-10 місяців після перших арештів, АРМА звернулося до уряду з пропозицією застосувати спеціальну процедуру та передати АЗС в управління профільному державному підприємству. До того часу АРМА не передавало активи іншим управителям. 

Кабмін відреагував лише через 4 місяці, і 17 серпня передав їх в управління державній "Укрнафті". 

Як наслідок, за 14 місяців перебування в управлінні АРМА, понад 100 заарештованих АЗС не принесли до бюджету жодних нарахувань.  

Реклама:

Нагадуємо:

Уряд 17 серпня передав в управління ПАТ "Укрнафта" близько 100 АЗС, нафтобази та низку транспортних засобів, які належать російській "Татнафті".

У червні минулого року в Україні наклали арешт на майно українських "дочок" російських фінансово-промислових груп на суму 4,5 млрд грн, серед яких – корпорація "Ростєх", алюмінієва компанія "РусАл" та нафтовий холдинг "Татнєфть".

Реклама: