Мільярдери масово залишають Норвегію через підвищення податку на багатство

Понеділок, 10 квітня 2023, 14:37 -

Рекордна кількість надбагатих жителів Норвегії залишає країну після того, як лівоцентристський уряд підвищив податок на багатство до 1,1%.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише The Guardian.

Згідно з дослідженням газети Dagens Naeringsliv, у 2022 році Норвегію залишили понад 30 норвезьких мільярдерів і мультимільйонерів, що є більшим показником, ніж за попередні 13 років загалом.

Очікується, що ще більше надбагатих людей виїдуть з Норвегії цього року через підвищення податку на багатство в листопаді, що коштуватиме державі десятки мільйонів недоотриманих податкових надходжень.

Реклама:

Велика кількість норвезьких багатіїв виїхала до Швейцарії, де податки набагато нижчі. Серед них мільярдер-рибалка К'єлль Інге Рьокке, який став промисловим магнатом.

64-річний Рьокке, який є четвертим найбагатшим норвежцем зі статками приблизно в 19,6 млрд норвезьких крон, переїхав до швейцарського кантону Лугано. 

Його переїзд коштуватиме Норвегії близько 175 млн норвезьких крон втрачених податкових надходжень на рік. Минулого року Рьокке був особою з найвищим рівнем оподаткування в країні. За підрахунками Dagens Næringsliv, з 2008 року він заплатив близько 1,5 млрд норвезьких крон податків.

Реклама:

Переїзд Рьокке до Швейцарії відбувся після відносно невеликим підвищенням податків, спрямованого на надбагатих людей країни, які сплачують податок на багатство як на місцевому, так і на державному рівні. Це включає муніципальний податок у розмірі 0,7% на активи, що перевищують 1,7 млн норвезьких крон для фізичних осіб або 3,4 млн норвезьких крон для сімейних пар.

Існує також державний податок на багатство у розмірі 0,3% на активи понад 1,7 млн норвезьких крон. У листопаді уряд підвищив державну ставку до 0,4% на активи понад 20 млн норвезьких крон для фізичних осіб та 40 млн норвезьких крон для сімейних пар, довівши максимальну ставку податку на багатство до 1,1%.

Почесний професор Норвезької бізнес-школи Оле Г'ємс-Онстад порівняв ситуацію, що склалася, із Brexit. 

"У Норвегії немає великої традиції завдавати собі шкоди, і потік підприємців, які виїжджають за кордон, став для нас чимось на кшталт шоку. Деякі політики, як ви знаєте, звинувачують у цьому заможних людей, але я думаю, що багатьом простим людям просто не подобається, що наші найкращі інвестори виїжджають", - сказав він.

Торд Велланд Колстад, який інвестує у роздрібну торгівлю та лососеві ферми з власним капіталом у 1,5 мільярда норвезьких крон, переїхав до швейцарського Люцерна.

"Це не те, чого я хотів, але посилення податкових правил нинішнім урядом означає, що у мене, як у засновника і відповідального власника, немає вибору", - сказав він.

Державний секретар у міністерстві фінансів Норвегії Ерленд Грімстад висловив сподівання, що заможні норвежці повернуться "з часом".

"Норвезька модель полягає в тому, що кожен повинен робити внесок відповідно до своїх здібностей, і тому ті, хто має більшу можливість платити податки, повинні платити трохи більше", - зазначив він.

Нагадаємо, у березні понад 130 депутатів Європейського парламенту підписали петицію з пропозицією створити прогресивний податок на доходи "надбагатих", який би діяв на наднаціональному рівні.

Європейська правда

Реклама: