Кувейт уп'ятеро збільшить експорт дизелю до Європи: це компенсує зрив поставок із РФ

Понеділок, 9 січня 2023, 14:40 -

Кувейт у 5 разів - до 2,5 млн тонн - збільшить поставки дизпалива до Європи у 2023 році, щоб допомогти компенсувати скорочення постачань з Росії.

Про це пише Bloomberg із посиланням на ознайомлені джерела.

Кувейт також хоче подвоїти продажі авіапалива майже до 5 млн тонн.

"ЄС зіткнувся з потенційною нестачею палива з 5 лютого, коли блок збирається заборонити імпорт нафтопродуктів з Росії як покарання за вторгнення в Україну", - пише агентство.

Реклама:

Ціни на дизельне паливо можуть підскочити до 200 доларів за барель цього кварталу, оскільки заборона може спровокувати глобальний дефіцит, повідомляє Bank of America.

За оцінками аналітиків JPMorgan Chase & Co., станом на кінець минулого року ЄС закуповував у Росії майже 1,3 мільйона барелів нафтопродуктів на день. Приблизно половина припадала на дизель.

За останні роки Кувейт витратив десятки мільярдів доларів на модернізацію та будівництво нових нафтопереробних заводів.

Реклама:

Його найбільшою інвестицією було будівництво Al-Zour. Це один із найбільших нафтопереробних заводів у світі - розрахований на переробку 615 000 барелів сирої нафти щодня - і наприкінці минулого року вперше відправив на експорт дизельне та авіаційне паливо.

Плани державної компанії Kuwait Petroleum Corp. щодо авіаційного палива виключають будь-які продажі на спотовому ринку, сказало джерело.

Це означає, що фактичний обсяг поставок до Європи може перевищити 5 мільйонів тонн.

Очікується, що інші близькосхідні виробники нафти, такі як Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати, також збільшать експорт палива до Європи у 2023 році.

Економічна правда

Реклама: