Український експорт: вікно відкривається?

Поставки СПГ з Росії наблизились до рекорду з 2020 року в жовтні

Середа, 2 листопада 2022, 10:59 -

Поставки російського скрапленого газу в жовтні зросли майже до найвищого рівня з березня, що свідчить про проблеми на шляху країн зменшити свою залежність від РФ напередодні зими.

Про це повідомляє Bloomberg на основі даних відстеження суден.

Експорт СПГ з Росії зріс на 1,1% в річному вимірі в жовтні до 2,9 млн тонн. Для порівняння, найвищий рівень експорту СПГ зафіксовано у березні на рівні 3 млн тонн. Це різко контрастує з різким падінням поставок російського газу газогоном до Європи після того, як РФ розпочала повномасштабну війну проти України.

 

Хоча майже половина газу, що транспортується кораблями, досі перебуває в стані транзиту, найбільшими країнами-імпортерами є Франція, Китай та Японія. Наразі прямих санкцій щодо російського СПГ не запроваджено, але зростання експорту показує, що попит на паливо залишається високим на тлі підготовки до зими.

Реклама:

Низка урядів та компаній прямують до того, аби зупинити додаткові закупівлі або взагалі припинити поставки з Росії. Наприклад, Британія не імпортувала СПГ з Росії з початку повномасштабної війни в лютому, а з січня заборонить його імпорт офіційно. 

Натомість покупці в Китаї збільшили закупівлі російського СПГ, аби придбати паливо зі знижкою.

Реклама:
Реклама: