Ціни на оливкову олію ростуть на тлі спеки в Європі – WSJ
Очікується, що спека та посуха в Іспанії, найбільшому виробнику оливкової олії, найімовірніше, вдарять по майбутньому врожаю та спричинять підвищення цін.
Про це пише The Wall Street Journal.
Майже половина світового виробництва оливкової олії виробляється в Іспанії, а США є одним із найбільших експортних ринків країни.
"Ціни на більшість харчових олій вже високі після того, як війна в Україні призвела до дефіциту соняшникової олії, що спонукало покупців шукати альтернативи.
Тепер ціни на оливкову олію знову підвищуються через побоювання, що спекотні умови в Іспанії вдарять по майбутньому врожаю оливок", - йдеться у статті.
Аналітик ринків компанії Mintec Кайл Холланд заявив, що ринкова ціна на оливкову олію extra virgin (сорт олії високої якості) з Іспанії за останній місяць зросла приблизно на 7%.
За його словами, зараз урожай "виглядає досить плачевно": Холланд очікує зниження врожаю оливкової олії майже на 30%, якщо умови не покращаться найближчими тижнями. Зазвичай збирання оливок починається в жовтні, зазначає WSJ.
Холланд додав, що поганий урожай може призвести до того, що ціни, які зараз становлять $3,8 за кг, піднімуться до $4-4,25 за кг, що стане найвищою ціною з початку спостереження Mintec 20 років тому. Ризики низьких поставок збільшують також очікування поганого врожаю в Італії, Тунісі та Португалії, які також є великими виробниками оливкової олії.
Як зазначає WSJ, температура в Іспанії досягала 45,1°C, а відсутність дощів призвела до дефіциту води для поливу. Коли оливкові дерева не отримують достатньо води, плоди можуть псуватися або опадати, пише видання.
Економічна правда