На тлі "газової кризи" світ може спалити рекордні обсяги вугілля

Четвер, 28 липня 2022, 21:53 -

Світове споживання вугілля цьогоріч досягне рекорду 2013 року, оскільки європейські економіки працюють над збереженням запасів природного газу і переходять на вугілля.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на звіт Міжнародного енергетичного агентства.

Споживання вугілля в ЄС цього року зросте на 7%, прогнозує МЕА, адже країни намагаються накопичити газ на зиму, оскільки російські поставки стають все більш невизначеними.

Агентство очікує, що високий попит на вугілля збережеться в другій половині року після того, як ряд країн ЄС продовжили термін служби вугільних електростанцій або знову їх відкрили, щоб гарантувати енергопостачання.

Реклама:

Попит на вугілля зростає попри те, що країни зобовʼязалися скоротити викиди вуглекислого газу в найближчі роки, що вимагатиме обмеження використання найбільш "брудного" викопного палива.

Енергетичний сектор зробить найбільший внесок у цьогорічне збільшення споживання в ЄС, причому, за оцінками МЕА, попит на електроенергію зросте на 16% у 2022 році. 

Споживання вугілля в Європі також зросло на 14% минулого року, оскільки економіка відновилася після карантину через COVID-19, який зменшити попит на електроенергію.

Реклама:

Уповільнення економіки Китаю призвело до зниження загального попиту на вугілля цього року, заявило МЕА, додавши, що воно очікує зростання споживання на 0,3% у 2023 році.

Нагадуємо:

Президентка Європейської комісії застерігла країни ЄС від повернення до використання викопного палива, а натомість нарощували інвестиції у відновлювану енергетику в умовах скорочення поставок газу з РФ.

Ціни на газ у Європі злетіли на 20% до майже 2300 доларів за тисячу кубометрів через скорочення Газпромом поставок – востаннє такі ціни спостерігалися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Реклама: