Країни ОПЕК+ домовилися про збільшення видобутку нафти

Четвер, 2 червня 2022, 17:08 -

Країни ОПЕК+ погодилися збільшити видобуток нафти, щоб компенсувати падіння видобутку в РФ: до 648 тис барелів на добу у липні та до 648 тис барелів на добу в серпні.

Про це пише Reuters.

Початковий план був ввидобувати 432 000 барелів на добу протягом трьох місяців до вересня.

На тл цієї новини ціни на нафту незначно змінились, додає агентство.

Реклама:

Ціни на нафту впали уранці в четвер напередодні зустрічі ОПЕК+ через очікування, що Саудівська Аравія та інші члени ОПЕК можуть збільшити видобуток нафти, щоб компенсувати падіння видобутку в Росії. 

Російський видобуток впав приблизно на 1 мільйон барелів на добу через санкції.

Одне з джерел в ОПЕК+, знайоме з позицією Росії, повідомило, що Москва може погодитися з тим, щоб інші виробники збільшували видобуток, щоб компенсувати її нижчий видобуток, але не обов'язково компенсувати весь дефіцит. 

Як зазначає Reuters, згідно з низкою галузевих оцінок, західні санкції призведуть до падіння видобутку в Росії на 2-3 млн бар/д.

Нагадаємо: 

Нафта впала нижче 113 дол за барель після максимуму у понад 120 доларів на інформації про готовність Саудівської Аравії наростити поставки на ринок.

Зараз основним чинником є сигнал з боку Саудівської Аравії до збільшення видобутку нафти, якщо видобуток у Росії істотно впаде внаслідок накладених на неї санкцій. Зростають ознаки того, що напружені відносини між Саудівською Аравією, найбільшим світовим експортером нафти, і США, покращуються.

Президент США Джо Байден, ймовірно, відвідає Саудівську Аравію цього місяця, що означатиме неминучу зустріч з фактичним правителем країни, наслідним принцом Мохаммедом бін Салманом, з яким він дотепер не зустрічався. 

Це може прокласти шлях для нарощування виробництва в королівстві та допомогти знизити ціни на паливо в США, які злетіли до рекордно високих показників.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Реклама: