Німеччина готується до нових санкцій, а США — до конфіскації активів: підсумки на економічному фронті

Четвер, 28 квітня 2022, 22:45 -
 
getty images

Російська агресія проти України викликала безпрецедентну санкційну відповідь зі сторони Заходу. Замороження активів центробанку РФ, відключення великих банків від системи SWIFT та арешт майна наближених до владної верхівки РФ олігархів були неочікуваними для Москви. 

Проте цих заходів, вочевидь, було не достатньо для того, аби зупинити російську агресію.

Більше того, завдяки енергетичній кризі у Європі, Росія продовжує заробляти рекордні прибутки від експорту своїх енергоресурсів. Починаючи з 24 лютого, коли РФ почала повномасштабне вторгнення до України, світ "проспонсорував" Росію на 63 млрд євро, купуючи її газ, нафту та нафтопродукти. Більшу частину цієї суми заплатили європейці — 44 млрд євро.

З кожним днем стає все більш очевидно, що для того, аби завдати дійсно серйозного удару економіці РФ потрібно обмежити її можливості щодо продажу нафти та газу. І схоже, що у Європі починають це розуміти.

Реклама:

Нові санкції: Німеччина вже не проти

У Євросоюзі повним ходом йде підготовка нового, шостого, пакета санкцій проти Росії. Нові економічні обмеження проти агресора ризикують бути на порядок жорсткішими, аніж попередні, адже цього разу деякі рішення не блокуватиме Німеччина.

Німеччина — традиційно лояльна до кремля країна — визнала необхідність посилити економічний тиск на Москву. Зокрема, там вже не проти запровадження санкцій проти найбільшого банку у РФ — "Сбєрбанку".

Раніше Берлін був стурбований тим, що введення санкцій проти "Сбєрбанку призведе до порушення енергетичних операцій. Але останніми тижнями Німеччині вдалося перейти до альтернативних постачальників енергії, і тепер вона готується підтримати поступове ембарго на російську нафту.

Однак не нафтою єдиною. Зважаючи на те, що Росія почала у Європі "газові війни", відключивши від свого газу Польщу та Болгарію, Німеччина почала готуватися до повторення цього сценарію й у себе вдома.

"Треба бути готовим до цього. А ми вже були готові перед початком війни і знаємо, що нам робити", — заявив канцлер країни Олаф Шольц.

Хоча відключення від постачання газу Німеччини може стати для Росії фатальним, оскільки саме ФРН є найбільшим покупцем російського газу. Від початку повномасштабного вторгнення вона заплатила РФ близько 6 млрд євро лише за газ, а за усі енергоресурси з Росії — 9,1 млрд євро.

Конфісковані російські активи — Україні

Поки у Європі стурбовані своєю енергетичною безпекою, у США задумались над тим, як передати Україні заморожені активи Росії та її олігархів.

Зокрема, у США знаходяться арештовані активи російського центробанку на суму близько 100 млрд доларів. Їх арештувала Федеральна резервна система Штатів ще на початку березня. Наразі уряд країни розглядає, яким чином можна конфіскувати їх на користь України у якості відшкодування за завдані війною збитки.

"Ми дуже тісно працюємо разом з міністерствами фінансів та юстиції США, щоб вивчити, як можемо ефективно заморожувати активи та здійснювати їхню конфіскацію", — повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Наприкінці лютого Євросоюз заборонив своїм громадянам усі операції з російським центробанком та особами, що діють від його імені та за його вказівкою. Схоже рішення ухвалили США: американським громадянам заборонили проводити з російським ЦБ операції, а також з Мінфіном і Фондом національного добробуту.

Паузи вже не працюють – компанії позбавляються російських підрозділів

Все більше великих компаній приймає рішення про повний вихід з росії після призупинення діяльності. Дуже показовими є приклади тютюнових гігантів, які далеко не першими відреагували на війну в Україні та спочатку прийняли дуже обмежені кроки, які впливали більше на майбутній розвиток, але не на поточні бізнес-операції. Зараз компанії переглядають свої позиції: виробник сигарет Davidoff британська Imperial Brands вже продала всі свої російські активи, а найбільший виробник сигарет в РФ Japan Tobacco активно розглядає таку можливість. 

Загалом за четвер ще 5 компаній повідомили про повне припинення бізнесу в країні-агресорі. Серед них: американська косметична компанія Coty (власник бренду Max Factor та виробник косметики і ароматів для преміум-марок Alexander McQueen, Gucci, Hugo Boss, Marc Jacobs тощо), автодилер з Британії Inchcape, одна з найбільших хімічних корпорацій німецька BASF та один з найбільших виробників продукції для АПК американська Corteva, а також польський виробник одягу LPP SA (бренди Reserved, Cropp, House).

Надто токсичним стає і енергетичний сектор РФ. Французька TotalEnergies списала $4,1 млрд своїх вкладень у російський проект "Арктик СПГ-2" та останньою серед конкурентів натякнула на початок процесу припинення діяльності в росії.

Вихід цих компаній створить ризики втрати роботи для більш ніж 8 тисяч росіян, які в них працюють. Загалом навіть влада ворожої країни вже офіційно визнає, що з припиненням роботи іноземних компаній в РФ близько 600 тисяч співробітників вже пішли на простій та ризикують залишитися без робочого місця. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: