У ЄС думають, як не дозволити росіянам уникати санкцій через криптовалюти

Четвер, 3 березня 2022, 11:46

ЄС опрацьовує нові заходи, аби не дозволити Росії використовувати цифрові активи для ухилення від санкцій.

Про це повідомляє Financial Times.

Відповідне питання у середу розглядали міністри фінансів країн Євросоюзу та інші посадовці блоку. Зокрема, до запровадження заходів закликала президентка Європейского центрального банку Крістін Лаґард.

Дискусії у блоці спровоковані занепокоєнням законодавців у США та Великобританії щодо використання криптотранзакцій для переміщення коштів до та з Росії, підриваючи зусилля Заходу ізолювати країну від світової фінансової системи.

Реклама:

Хоча багато великих криптовалютних бірж пообіцяли дотримуватися запроваджених санкцій, вони виступають проти повної заборони на співпрацю з Росією. Зокрема, бо це нібито зашкодить "звичайним росіянам" і суперечить "лібертаріанській ідеології" криптовалют.

Лаґард підтримує ідею вдатися до нових законодавчих дій і заборонити  емітентам криптоактивів вести бізнес з клієнтами в Росії. За її словами, метою є попередити використання цифрових активів, щоб обійти санкції та відключення семи російських банків від SWIFT. 

При цьому існує значний ризик того, що підсанкційні російські фізичні та юридичні особи продовжуватимуть торгувати криптовалютними активами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: